Je leert iemand kennen. Boy meets girl. In het begin vind je het allemaal best leuk en gezellig, maar niet veel meer dan dat. Maar het gaat goed. Hij zoekt veel contact en je gaat zijn aanwezigheid steeds meer waarderen. En na een paar dates merk je dat je hem steeds leuker gaat vinden! Je denkt: krijg nou wat, dit zou ’m weleens kunnen zijn! The one! In je hoofd zie je jezelf al stiekem naar het altaar wandelen (Bridget Jones-momentje). Maar dan ineens bekruipt je ook een ander gevoel: shit, nu maar hopen dat het goed gaat en dat het ook écht wat gaat worden…

En dan lijkt er iets te veranderen…

En vanaf dat moment kun je naast die vlinders ook een ander gevoel ervaren. Een onrustig gevoel. Onrust die erger lijkt te worden wanneer je net even iets minder van hem hoort of merkt dat het van zijn kant wat afstandelijker of afgekoeld is allemaal. Je wilt bevestiging van hem, je wilt weten dat het nog goed zit. En dan… wanneer je ineens een heel leuk of lief berichtje ontvangt, voel je je weer blij en opgelucht!

Ondertussen daten jullie door en je merkt dat je dagelijks steeds meer aan hem denkt. Hij krijgt een steeds groter podium in je gedachten. Het is fijn, maar je wordt ook vaak geplaagd door angstige gedachten, zoals: Wat als dit alles misgaat omdat hij besluit dat jij toch niet zo leuk bent? Wat als er iemand anders is die hij nog leuker vindt? Wat als hij ineens verdwijnt en niets meer van zich laat horen?

Dan zien jullie elkaar weer en het is SUPER! Het lijkt wel een date uit een film! Ach, had je je toch zorgen om niets gemaakt! Maar niet lang daarna merk je dat je je toch weer onrustig voelt. Je wilt weten wanneer je hem weer gaat zien. Je hebt het idee dat hij de regie heeft in deze situatie. Je weet niet waar je aan toe bent. En zo voelt het daten als een emotionele rollercoaster. Je focus is vooral op hem, of hij jou leuk vindt. Je ‘happiness’ is grotendeels afhankelijk geworden van hoe hij doet tegenover jou. Als hij je veel aandacht geeft en het is leuk, voel je je goed, maar als hij zich terugtrekt, voel je je rot en onzeker. Op deze manier is verliefd zijn en daten helemaal niet zo leuk! Het is vermoeiend en zelfs slopend!

Klinkt dit bekend?

Als dit heel herkenbaar voor je is, kan het goed zijn dat je een angstige hechtingsstijl hebt die in het daten getriggerd wordt. Dat klinkt misschien zwaar, maar dat is het niet hoor! Het gaat simpelweg over de manier waarop jij je aan iemand hecht. En ook in de datingfase speelt dit een grote rol.
Kort gezegd onderscheiden we drie soorten hechtingsstijlen: de veilige hechtingsstijl, de vermijdende hechtingsstijl en de angstige hechtingsstijl. De meeste mensen hebben al die hechtingsstijlen wel een beetje in zich, maar vaak is er één dominant.

Angstige hechtingsstijl

Hierboven heb ik een duidelijke angstige hechtingsstijl omschreven. Die kenmerkt zich door dat rollercoastergevoel. De sterke drang naar liefde en de angst om iemand (of een optionele relatie met diegene) te verliezen. De onrust , die alleen verdreven kan worden door een bevestiging van de ander. Die ander op een voetstuk zetten hoort er ook bij, en soms ook obsessief gedrag.

Vermijdende hechtingsstijl

De angstige en de vermijdende hechtingsstijl trekken elkaar als magneten aan. De vermijdende hechtingsstijl kenmerkt zich door de : behoefte het gevoel te willen hebben ‘nergens aan vast te zitten’. Het idee dat je zo weg kunt, mocht je willen. Maar ook het gevoel dat liefde je beklemt en je vrijheid in de weg staat. Dat je jezelf verliest. Als je met iemand date die een vermijdende hechtingsstijl heeft, zul je vaak gemixte signalen voelen en niet weten waar je aan toe bent. En dat zorgt natuurlijk voor een onrustig gevoel.

Veilige hechtingsstijl

Iemand met een veilige hechtingsstijl handelt vanuit zijn of haar eigen behoeftes, maar kan ook compromissen sluiten en houdt rekening met de ander. Iemand met een veilige hechtingsstijl laat geen ruimte voor ruis: als hij je leuk vindt, dan is dat duidelijk. Maar het gaat allemaal niet zo snel. Een relatie met iemand met een dominante veilige hechtingsstijl bouwt zich eerder langzaam op. En daarom wordt iemand die ‘veilig’ is soms onterecht als saai ervaren. Vanuit de veilige hechtingsstijl kun je een gezonde, stabiele relatie opbouwen.

In welke hechtingsstijl herken jij je het meest?

Vaak heb je alle hechtingsstijlen wel in je, maar is er één dominant. Een hechtingsstijl is geen stempel die je opgedrukt krijgt en jammer dan… Nee hoor, het goede nieuws is dat je jezelf kunt trainen om meer in de veilige hechtingsstijl te komen. Want het daten hoeft echt geen rollercoaster te zijn vol hoogte- en dieptepunten. Het kan echt anders, dat beloof ik je. Wil je hier meer over weten? Het loont écht om je hierin te verdiepen, want vanuit mijn ervaring als datingcoach durf ik te stellen dat hier heel vaak de oorzaak ligt van struggles in dating of liefdeslevens.

Wil je hier meer over weten?

Mijn nieuwsbrief wordt veeeeeel te lang als ik hier nog meer op in zal gaan, maar tegelijkertijd is er zoveel meer te vertellen over dit interessante onderwerp! En dat doe ik ook, bijvoorbeeld in mijn online cursus Van Mr. Wrong naar Mr. Right, waar ik dieper inga op de hechtingsstijlen in het daten. Ik leg je meer uit over de verschillen in hechtingsstijlen en hoe je dit kunt herkennen bij jezelf én bij anderen. Maar vooral ook hoe je ermee kunt dealen. Ik geef je tips over hoe je zelf meer vanuit de veilige hechtingsstijl kunt leren denken en handelen, zodat het daten uiteindelijk weer leuk en relaxed wordt en je beter kunt selecteren aan wie je je hart geeft, maar je ook in een vroeg stadium al alarmbellen kunt horen afgaan en situaties kunt afkappen.

Naast hechtingsstijlen behandelt deze online cursus (die je via een besloten Instagramaccount volgt) nog veel meer. Je kunt je op elk moment inschrijven voor deze cursus. Om mee te doen aan de online cursus Van Mr. Wrong naar Mr. Right, betaal je slechts € 59,95 en krijg je het e-book Whatever, I’ll just date my fridge cadeau (ter waarde van € 19,59)! Dat is dus onwijs veel voordeel! Dus als jij jezelf een beter en leuker datingleven gunt, dan is het nu echt een goed moment om gebruik te maken van deze aanbieding. Klik hier en lees hier meer!