WhatsApp is misschien wel de meest gebruikte tool om te communiceren met je date. Heel begrijpelijk, want het gaat snel, kan op elk moment, en het is een stuk minder spannend dan bellen. Juist omdat we veel appen met onze dates, kan er  ook veel ‘misgaan’. Denk aan een woord dat verkeerd valt of een grapje dat niet als grapje wordt opgevat. En neem nou alleen al de frequentie: te veel appen kan irritatie opwekken, te weinig appen kan de ander doen denken dat je niet geïnteresseerd bent. Hoogste tijd voor wat tips & tricks voor het appverkeer met je dates!

Tip 1: Doe aan verwachtingsmanagement

Ben jij niet zo’n apper, of heb je het gewoon te druk om daar veel mee bezig te zijn? Fair enough! Om misverstanden te voorkomen kan het helpen om in het begin – dus vanaf het moment dat jullie nummers uitwisselen – al aan te geven wat voor apper jij bent. Zeg bijvoorbeeld: “Je moet wel weten dat ik niet zo snel of veel app omdat; het is niet zo mijn ding / ik heb het vaak te druk / als ik aan het werk ben, heb ik geen gelegenheid om te appen. Dus als ik niet meteen reageer, weet dan dat het niet uit desinteresse of onbeleefdheid is.” Duidelijk zijn voorkomt mogelijke misverstanden.

Tip 2: Zoek de juiste frequentie

De ene man stuurt de hele dag berichtjes, van de andere hoor je één keer per week een ping! De frequentie of het tempo van het appen is voor iedereen anders. Wil je meer je vrouwelijke energie inzetten tijdens het daten? Dan is mijn tip om hém het tempo te laten bepalen als het gaat om de frequentie van jullie appverkeer. App nooit meer dan hij doet, liever zelfs net iets minder. Zo kun je namelijk duidelijk zien in hoeverre hij in jou investeert. Doet hij moeite? Is hij that into you?

Zorg er ook voor dat jij degene bent die een langere appconversatie afsluit. Typ bijvoorbeeld: “Ik ga nu weer even verder, maar superleuk om je gesproken te hebben. Tot snel!” Zo voorkom je dat een conversatie via de app over een hoogtepunt heengaat en het te langdradig en saai wordt, en uit zichzelf een langzame dood sterft. Door zelf het gesprek af te sluiten laat je zien dat je ook andere dingen te doen hebt, en dat je zelfverzekerd genoeg bent om een leuke conversatie op een zeker moment te stoppen omdat je weer verder moet. Het is heel aantrekkelijk en het voelt fijn. Jij hebt de regie.

Tip 3: Stuur een bericht zonder vraag

Hoe gaat het? Hoe was je dag? Lekker geslapen?  
Newsflash! Je hoeft een appbericht echt niet altijd af te sluiten met een vraag. Integendeel. Gooi eens een appje zonder vraag in de mix! Een bericht zonder afsluitende vraag komt namelijk sterk en allesbehalve needy over.

Een voorbeeld: “Ik zit heerlijk met een wijntje in de zon op het terras! Zo lekker! Wens je vast een supergoed weekend!”
In plaats van: “Lekker weer, hè?! Jij nog plannen voor dit weekend?”

Voel je het verschil? Door niet af te sluiten met een ‘?’ vraag je zowel letterlijk als figuurlijk niets van hem. Daardoor leg je er geen enkele druk op, en dat voelt voor die ander heel fijn. Daarnaast wekt een bericht zonder vraag juist interesse en nieuwsgierigheid op. Het doel van dit soort berichten is ook niet zozeer om direct een reactie te ontvangen, maar meer om te laten zien dat jij kunt genieten, positief bent en zelfs tijdens zo’n fijn moment even aan hem denkt. En…..dat je er ook niet voor terugdeinst om hem dat te laten weten. Hoe krachtig!

Tip 4: Vergeet die app en bel ’m op!

Soms vergeten we dat bellen ook nog een optie is! En dat is precies waarom dat vaker zou moeten doen. Doorbreek dat appcontact en bel ‘m zomaar even op! Misschien een beetje spannend, maar het laat juist zien dat je niet bang bent. Ook weer heel aantrekkelijk.

Bellen is ook vaak persoonlijker dan appen en het contact is op een bepaalde manier intensiever. Je hoort elkaars stem, hoe iemand praat, lacht, alles. Je merkt ook meteen of iets goed voelt of niet.

Note: ook een telefoongesprek zou ik niet uren laten duren. Hou het liever kort en vooral leuk/positief. Bewaar de langere gesprekken liever voor als je elkaar in het echt ziet.

Zie het appen echt als communicatiemiddel om af te spreken en eventueel als aanvullende tool om contact te onderhouden en af en toe iets van jezelf te laten zien. Gebruik het als een soort positieve etalage (denk aan een fotootje sturen wanneer je iets leuks aan het doen bent). Maar voorkom dat het appen de overhand neemt en dat jullie ‘relatie’ grotendeels daaruit bestaat. Hou de berichten eerder kort en vooral positief.