1. Richt je op nieuwe mensen ontmoeten en creëer hier zelf gelegenheden voor.

Richt je focus niet op het vinden van leuke mannen, maar liever op het ontmoeten van nieuwe mensen. Dat voelt een stuk prettiger voor jezelf. Het zorgt ervoor dat je niet elke manspersoon direct van boven naar beneden scant op potentiële partnereigenschappen, wat maakt dat de druk hoog wordt en alle spontaniteit verloren gaat. Wanneer je focust op nieuwe mensen ontmoeten, sta je veel meer open, ben je relaxter, en is er meer ruimte om je te laten verrassen. Maar hoe ontmoet je nieuwe mensen? Je kunt er natuurlijk op uit, maar je kunt ook zelf dingen organiseren. Zo heeft een van de dames die ik heb gecoacht samen met een buurman een kookclubje opgericht, waarbij ze elke keer andere gasten uitnodigen. Hoe leuk! Je kunt daar ook spelregels voor opstellen: iedere gast neemt weer een nieuwe gast mee en iedereen legt €15,- in of kookt iets. Het hoeft niet heel duur te zijn, maar leuk is het zeker!

Ben je niet van het koken? Prima, er zijn veel andere opties. Wees creatief en kijk wat bij jou past. Misschien wel een boekenclub, of een maandelijkse leukemensenborrel, waar iedereen samenkomt in een kroeg naar keuze en een of meerdere leuke mensen meeneemt. En nee, daar hoef je echt geen kroeg voor af te huren. Roep gewoon in het rond dat dan en dan iedereen welkom is op de leuke-mensenborrel, met als spelregel dat je een ander leuk mens meeneemt. Gewoon voor de gezelligheid!

Het is een stuk leuker dan tinderen en de focus ligt niet direct op daten. Daarbij: mensen die jij leuk vindt, gaan vaak om met mensen die jij waarschijnlijk ook leuk zult vinden. Daarom is de groep ‘vrienden van vrienden’ heel interessant. Maar waarom zou je wachten tot iemand eindelijk een keer zijn verjaardag viert? Ain’t nobody got time for that! Organiseer zelf en neem het heft in eigen handen.

2. Ga daarheen waar je nu niet bent.

Vraag jij je regelmatig af waar die leuke mannen zich verstoppen? Waarschijnlijk op plekken waar jij niet komt, anders had je ze wel gezien. Wanneer jij leuke mannen wilt ontmoeten, is mijn eerste tip altijd om nieuwe omgevingen op te zoeken. Ga heel bewust eens naar plekken waar je nu nog niet komt. Want andere omgevingen wil zeggen: andere mensen. Ga eens een avondje dansen in een andere stad! Ga eens werken in een koffietentje en neem plaats aan de gemeenschappelijke leestafel die je deelt met andere mensen.

En misschien val ik voor sommigen van jullie in herhaling, maar ga iets nieuws doen wat jij leuk vindt, maar waar óók mannen zijn. Denk aan dingen die je altijd al leuk hebben geleken, maar waar je nooit aan toe bent gekomen. Schrijf je in voor een whiskycursus, neem een lesje tangodansen, ga met die vriendin mee surfen, ga in je eentje naar dat concert.

Als je niet zoveel te besteden hebt, zijn er ook nog genoeg opties. Zoek eens uit welke gratis events of festivals er georganiseerd worden, en kijk eens verder dan je eigen stad! Zeg ook gewoon vaker ja tegen dingen die op je pad komen. Dat feestje van je bovenburen bijvoorbeeld. Denk vaker: oh what the hell, waarom ook niet? Terugkijkend zijn bijna al mijn relaties zo tot stand gekomen: dat ik werd uitgenodigd voor iets, ik eigenlijk geen zin had maar toch ging, en ik vervolgens een heel leuk iemand ontmoette. Misschien juist omdat je nul verwachtingen hebt.

3. Kijk om je heen, spot leuke mannen in het wild en onderneem actie!

Jaren geleden bestonden er nog geen datingapps en moest je als zoekende vrijgezel je jas aantrekken en hups, de deur uit om een leuk iemand tegen het lijf te lopen. Automatisch keek je dan vaker om je heen in het dagelijks leven. Welke aardige jongen staat er achter je in de rij bij de supermarkt? Wie is die leukerd die ook in de wachtkamer zit? Welke Brad Pitt zit er tegenover je in de trein?

Je bewust zijn van je dagelijkse omgeving kan echt mooie ontmoetingen opleveren. Oké, misschien heb je hier weleens aan gedacht. Maar zeg eens heel eerlijk: doe je het ook? En daarbij: als je dan een leukerd in het wild spot, durf je dan ook proactief te zijn? Durf je duidelijk actie te ondernemen op het moment dat je in iemand geïnteresseerd bent?

Je hoeft geen cheesy pickup lines uit je mouw te toveren, of iemand direct de liefde te verklaren of mee uit te vragen. Integendeel! Hou het klein, maar zorg er wel voor dat je laat blijken dat je openstaat voor contact. Dat kan door iemand net iets langer aan te kijken, maar vaak is dat voor veel mannen nog niet genoeg om echt op je af te durven stappen (veel mannen zijn stukken onzekerder dan je denkt). Wat je wel kunt doen? Deel eens een leuk complimentje uit (“Mag ik even zeggen dat ik vind dat je een hele leuke bril ophebt!”). Of maak een grappige, gevatte opmerking die bij de situatie past. Of stel gewoon een vraag! Dat mag! “Weet jij misschien hoe laat het is? Mijn telefoon is uitgevallen…” Het gaat erom dat je laat blijken dat je openstaat voor een gesprek. Door al die datingapps en doordat we überhaupt vaak allemaal met onze gezichtjes in onze mobiel zitten, zijn we het contact maken in het openbaar een beetje verleerd. Zonde, want het heeft zoveel potentie!

Het mooie aan om je heen kijken in het dagelijks leven is dat je er niets extra’s voor hoeft te doen. Je doet gewoon wat je toch al doet, alleen ben je meer bewust met je omgeving bezig.