In mijn vorige nieuwsbrief vroeg ik je waar jij tegenaan loopt in het daten. Oh boy! Wat een hoop reacties heb ik ontvangen! Ik ga er zeker iets mee doen, en begin hier met het beantwoorden van de volgende vraag:

Ik loop ertegenaan dat mannen met wie ik omga zich niet willen binden. Een ‘friends with benefits’-situatie spreekt ze meer aan dan een commitment. Ik krijg als reden dat carrière een relatie in de weg zou staan. Ook hoor ik dat door voorgaande relaties er iets is ‘verpest’ en ze zich daardoor niet emotioneel open kunnen stellen. Waarom is dat? En wat kan ik doen om te zorgen dat ik niet in zulke situaties terechtkom en blijf hangen, puur omdat ik hoop dat het verandert? Ik heb mijn leven vrij goed op orde en zou wel een ‘echte’ relatie willen i.p.v. dat vrijblijvende gedoe.”

Hierbij mijn antwoord!

Ik ken deze mannen natuurlijk niet persoonlijk, en ik wil niemand een label opplakken, maar het klinkt alsof de mannen die je omschrijft een vermijdende hechtingsstijl hebben. Mensen met een vermijdende hechtingsstijl zoeken in eerste instantie wel naar intimiteit, maar wanneer het serieus begint te worden haken ze vaak af.

Even een algemene uitleg over hechtingsstijlen

We onderscheiden drie manieren waarop we ons aan een ander hechten: de vermijdende hechtingsstijl, de angstige hechtingsstijl en de veilige hechtingsstijl. Zo’n hechtingsstijl kan op verschillende manieren ontstaan, vaak door de dingen die je eerder hebt meegemaakt. De meesten van ons hebben al die hechtingsstijlen wel een beetje in zich, maar vaak is er één dominant. Ik zal ze even kort door de bocht toelichten.

Vermijdend

Iemand met een vermijdende hechtingsstijl heeft behoefte aan liefde en intimiteit. Maar tegelijkertijd willen mensen met deze stijl graag het gevoel hebben nergens aan vast te zitten. Het idee dat je zo kunt opstappen – no strings attached – stelt hen gerust. In het begin is alles nog leuk en aardig (sterker nog, ze zijn vaak super-super-enthousiast!), maar wanneer een relatie serieuze vormen begint aan te nemen, trekt iemand met een vermijdende hechtingsstijl zich vaak terug. Heel verwarrend voor de ander, maar voor hen voelt het idee van serieus commitment benauwend.

Wanneer je met iemand date die een vermijdende hechtingsstijl heeft, is de kans groot dat hij na een tijdje afstand neemt en dat je gemixte signalen krijgt. Het resultaat is dat je niet goed weet waar je aan toe bent, en dat zorgt voor een onrustig gevoel. Tot echt commitment komt het meestal niet, want een vermijdende hechtingsstijl heeft grote moeite om zich te binden. Vaak hebben mensen met een vermijdende hechtingsstijl ook een onrealistisch beeld van hoe liefde zou moeten zijn. Een soort sprookje waaraan – je raadt het al – in het echte leven bijna niemand kan voldoen.

Angstig

Tegenover de vermijdende hechtingsstijl staat de angstige hechtingsstijl. Die kenmerkt zich door een sterke drang naar liefde en de angst om iemand te verliezen. Wanneer je in je angstige hechtingsstijl schiet (vaak niet in het begin, maar pas wanneer je iemand serieus leuk begint te vinden), heb je vaak een onrustig gevoel. Zeker wanneer die ander ineens ander gedrag vertoont en minder van zich laat horen. Of wanneer je het idee hebt dat die ander een stapje terug doet. En dat rottige gevoel kan eigenlijk alleen uitgeschakeld worden door een bevestiging van de ander waaruit blijkt dat alles nog oké is. Wanneer je bijvoorbeeld weer een leuk berichtje van hem krijgt, ben je eventjes gerustgesteld. Maar die onrust maakt dat je dus continu op zoek gaat naar die bevestiging. Je leunt meer naar voren, werkt harder, toont meer initiatief en wordt een beetje needy. In je gedachte zet je die ander bewust of onbewust op een voetstuk. Soms kun je zelfs obsessief met die ander zijn. Je geluksgevoel hangt af van die ander. En ook al weet je dat het niet perfect is, je hebt het idee dat dit je enige kans op liefde is. Dat maakt ook dat het moeilijk is om te stoppen met deze ‘relatie’ of potentiële relatie.

De angstige en de vermijdende hechtingsstijl trekken elkaar als een malle aan. De uitkomst is altijd dat het niet werkt. In het begin is het vaak volop vuurwerk, totdat het vroeg of laat onvermijdelijk de andere kant op gaat en beide partijen in hun vermijdende of angstige hechtingsstijl schieten.

Veilig

Dit is de hechtingsstijl waarmee je een gezonde, stabiele relatie kunt opbouwen. Iemand met een veilige hechtingsstijl handelt vanuit zijn of haar eigen behoeftes, weet heel goed wat hij of zij wil en durft afscheid te nemen van situaties die niet goed voor hem of haar zijn. Tegelijkertijd kan iemand met een veilige hechtingsstijl compromissen sluiten en wordt er rekening gehouden met de ander. Date je een man met een veilige hechtingsstijl, dan is hij heel duidelijk: als hij je leuk vindt, dan is dat zo klaar als een klontje. Niks gemixte signalen! Hij doet zijn best om je te zien en wil je echt leren kennen. Ook geeft hij aan dat hij klaar is voor een relatie. Maar let wel, het gaat allemaal niet zo heel snel. Een relatie met iemand met een dominante veilige hechtingsstijl bouwt zich langzaam en natuurlijk op. Dat maakt dat iemand die ‘veilig’ is soms onterecht als saai wordt ervaren. Zeker wanneer je gewend bent om te daten met mannen met een vermijdende hechtingsstijl, want die kenmerkt zich door hoge ups en downs.

Het goede nieuws is dat je jezelf kunt trainen om meer in de veilige hechtingsstijl te komen. Want het kan echt anders, dat beloof ik je. Het loont écht om je hierin te verdiepen, want vanuit mijn ervaring als datingcoach durf ik te stellen dat hier heel vaak de oorzaak ligt van waarom het niet wil lukken in de liefde.

Wanneer jij zelf meer gaat handelen vanuit je veilige hechtingsstijl, zal deze sterker worden en ga je vanzelf ook andere types aantrekken dan je nu doet: mannen die zich wél aan jou willen binden. Het gaat hier om een patroon doorbreken, en het kan een hele uitdaging zijn om dat alleen te doen. Als coach kan ik jou daarmee helpen, maar allereerst wil ik je het volgende meegeven:

Wees strenger aan de poort: het gaat tenslotte wel om jouw liefdesleven.

Jij bent op een punt in je leven waar je toe bent aan een serieuze relatie. Jouw tijd is kostbaar, dus waarom zou je een minuut langer spenderen aan iemand die in de datingfase al aangeeft dat hij geen serieuze relatie wil of kan hebben? That’s right, afkappen die handel. Ook al is hij nog zo leuk en ook al doet het pijn. Handel in deze situatie vanuit je ratio. Je weet waar je naartoe wilt, dus neem geen genoegen met minder. Bedenk ook: zolang ik hierin blijf hangen, is er geen ruimte voor iemand anders die me wél kan geven waar ik behoefte aan heb. Doe ook niet aan friends with benefits als dat niet is waar jij op uit bent. Jij bent verantwoordelijk voor jouw geluk in de liefde. Laat het niet van die ander afhangen die alleen maar lol wil maken zonder commitment te bieden. Besluit hier en nu, op dit moment, dat je geen tijd meer besteedt aan hopen dat het anders wordt. Let wel, het vereist dat je sterk in je schoenen staat en heel bewust anders gaat handelen dan je nu doet.

Is het altijd een verloren zaak wanneer iemand geen relatie wil, of kan het toch nog veranderen?

Tja, dat ligt per situatie en per persoon anders, maar soms kan het wel zo zijn dat wanneer jij meer vanuit je veilige hechtingsstijl handelt en deze dominant is, de vermijdende (of angstige) hechtingsstijl bij de ander niet opgeroepen wordt. Zo kan het toch nog een andere kant op gaan. Maar ja, hoe weet je of je moet loslaten of dat je door zelf anders te handelen andere resultaten kunt behalen? Om daar iets meer inzicht in te krijgen gaf ik de online workshop Zo daten & deal je met “de moeilijke man”. Echt gericht op iedereen die juist hier tegenaan loopt. Dus daten met mannen bij wie het eerst fantastisch is, maar die zich na een tijdje terugtrekken, mannen die vaag doen, etc. Voor vrouwen die eigenlijk telkens datzelfde meemaken, maar steeds met een ander, en niet goed weten hoe ze dit kunnen doorbreken.

Omdat ik nog steeds veel vragen krijg over dit onderwerp, heb ik besloten om deze online workshop vanaf nu weer beschikbaar te maken tot in ieder geval 1 juli 2020. Voor € 16,50 kun je deelnemen. Het bestaat uit een video die direct beschikbaar en te bekijken is. Je kunt ook later nog terugkijken of de video in delen bekijken, als je dat wilt. Superhandig toch?

Wat kun je verwachten van de online workshop DATEN EN DEALEN MET DE MOEILIJKE MAN?

  • Ik geef je de nodige basiskennis over hechtingsstijlen en leer je hoe je meer vanuit de veilige hechtingsstijl kunt handelen.
  • Ik vertel je wat je beter niet kunt doen op het moment dat je voelt dat hij meer afstand neemt.
  • En natuurlijk vertel ik je ook wat je juist wel kunt doen om de situatie mogelijk weer om te draaien of om zelf de knoop door te hakken. Ander gedrag zorgt voor ander resultaat. Mark my words!
  • Je krijgt voorbeelden van concrete berichtjes die je kunt sturen of dingen die je kunt zeggen.
  • Ik vertel je hoe je door de focus op jezelf te houden meer regie krijgt over je eigen emoties en gedrag in dit soort situaties. Zo word je niet heen en weer geslingerd door emoties en bepaalt zijn gedrag niet hoe jij je voelt.

Aanmelden en meer info via deze link: https://meetcute.webinargeek.com/daten-en-dealen-met-de-moeilijke-man-versie-2.