Doet hij weinig moeite? Wil hij zich niet binden? Wakker worden: He’s just not that into you!

Exact deze woorden hoor ik (vaak mannelijke) datingcoaches via YouTube video’s regelmatig op single ladies afvuren. Er zijn zelfs hele films aan deze zin aan gewijd! Grotendeels kan ik me goed vinden in deze heerlijk denkwijze.

Heus, ik ben de eerste die toegeeft dat wij vrouwen – in ieder geval veel van ons – de neiging hebben om situaties te overanalyseren, tot het punt dat het zo ingewikkeld wordt dat we de feitelijke waarheid niet meer zien. En daarom kan een portie rationeel advies a la he’s just not that into you je nét even uit die analyserende modus trekken en je heldere inzichten geven.

Maar of het er ook automatisch voor zorgt dat je daadwerkelijk uit zo’n situatie kan stappen? Vaak niet. Dus voel je niet slecht wanneer het je niet lukt om de man die just not that into you is, (direct) gedag te zwaaien…
Hieronder leg ik uit waarom dat soms zo moeilijk is en wat je beter wél kunt doen.

Te kort door de bocht

Hoe heerlijk bevrijdend de woorden he’s just not that into you kunnen werken, vind ik vind ik deze mannelijke logica – om het zo maar even te bestempelen – soms ook nét iets te kort door de bocht. Deze beroemde woorden kunnen zelfs onbedoeld meer kwaad dan goed doen. Zo kun je als single dame met dating struggles denken: Ja, inderdaad! Deze datinggoeroe heeft gelijk! Waarom neem ik genoegen met deze situatie? Maar vervolgens denk je waarschijnlijk: Als het zo simpel is, waarom is het dan zo lastig voor me om dit soort relaties af te kappen? Heb ik dan zo weinig zelfvertrouwen? Ben ik wel leuk genoeg?

En al snel voel je je zo’n slap wijfie dat zich wanhopig vastklampt aan een man die haar niet wil. Ugh…!

Je vraagt je af wat er mis met je is. Je schaamt je voor je gedrag en voelt je juist slechter over jezelf. Dat zorgt er weer voor dat het in de praktijk nóg moeilijker is om weg te lopen van relaties die simpelweg net niet goed genoeg, of zelfs toxic zijn. En zo kan het zijn dat de conclusie dat iemand jou gewoon niet leuk genoeg vindt, als een boemerang in je gezicht terugkomt. Au!

Logica versus emotie

Waarom het zo lastig is? Verliefd zijn of liefde is vaak meer een gevoelskwestie. Dit onderwerp vanuit pure logica benaderen kan heel verfrissend werken. Alleen weet je meestal rationeel echt wel dat iets niet oké is. Je bent namelijk gekke Henkie niet.

Veel vaker zijn er onderliggende redenen waarom je er toch voor kiest om (te lang) te blijven hangen bij Mr. Wrong. Redenen die alles over jou zeggen en niet eens zozeer met de man in kwestie te maken hebben. Het kan heel goed een patroon zijn dat eerst doorbroken moet worden. Of er kan sprake zijn van negatieve gedachtes en denkwijzen over jezelf, mannen of de liefde, die zo diepgeworteld zijn dat ze je onbewust enorm in de weg zitten.

Bijvoorbeeld dat je verlangen naar liefde zo groot is, dat je bereid bent met minder genoegen te nemen. Of dat je ergens niet kan geloven dat jij ware liefde verdient. Of dat toxic mannen simpelweg verslavend werken voor je, en dat je niet weet hoe je dit kunt stoppen.

Dus sla jezelf niet voor je kop als het je niet lukt om het ‘he’s just not that into you, so leave’-advies op te volgen. Het maakt je niet zwak of hopeloos. Het is vooral een teken dat het dieper ligt dan aan de oppervlakte te zien is. Daarom helpt oppervlakkig advies je ook niet. Wat dan wel? Het loont om je eigen gedrag te onderzoeken. Sterker nog: wil je hieruit komen, dan is dat wat je te doen staat!

Luister gerust naar ‘he’s just not that into you’-inzichten, maar denk ook altijd verder. Wat zegt het over jou dat jij in deze situatie zit?

Wat zegt het over jou dat je dit soort relaties aantrekt? Wat zegt het over jou dat je het niet kunt loslaten? Niet dat je zwak bent, wel dat er werk aan de winkel is. Want uiteindelijk wil je met iemand eindigen die heel erg into you is. Dat verdien je. En wanneer je die onderliggende redenen die jouw liefdesleven in de weg staan kan tackelen, zul je zien dat je mannen die gewoon niet écht voor je gaan, zonder problemen kan afkappen.

Mijn oktoberdeal is bijna afgelopen! Zorgt dat je ‘m niet mist!

Is coaching jou een stap te ver, maar kun je wel een positieve doorbraak in je liefdesleven gebruiken? Dan is mijn oktoberaanbieding waarschijnlijk écht wat voor jou. Klik hier om er meer over te lezen!