Joh, ik weet er alles van. In mijn periode als vrijgezel ging ik regelmatig vol goede moed daten. Maar vaker dan me lief was, kwam ik met de gekste verhalen thuis. Zo had ik eens een date met iemand die me tijdens drankje twee vertelde dat hij eigenlijk al zeven jaar een relatie had. Maar hey, het leek ’m gewoon leuk om weer eens een date te hebben! Ook op mijn lijst van ervaringen: een jongen die op onze eerste (en laatste) date enthousiast de plattegrond van zijn aankomende woning liet zien, en zei: “… en deze kamer hier, dat wordt jouw werkkamer. En deze kamer links bij de trap kan dan op termijn de babykamer worden. Ik wil trouwens twee kinderen voor ik 40 ben, en ik ben nu 37. Kan dat voor jou?” Ik: OK, doei!

En zo heb ik een leuk stapeltje waargebeurde datingverhalen opgespaard. Aangevuld met een reeks doodsaaie dates en dates die wel leuk waren, maar die mij dan weer niet leuk genoeg vonden.

En natuurlijk, we weten allemaal dat je vaak meerdere kikkers moet daten voordat die ene leuke prins ertussen zit. Maar hoeveel kikkers kun je daten voordat je je enthousiasme en positiviteit verliest? 10? 20? 50? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat positief blijven niet makkelijk, maar heel essentieel is. Want op het moment dat je jezelf structureel toestaat in een negatieve gedachtespiraal van wanhoop en frustratie terecht te komen, wordt een ongelukkig liefdesleven bijna een selffulfilling prophecy.

Voordat je het weet, zit je tijdens een date te klagen over je teleurstellende avonturen in de liefde, tier je over de irritant mannen van tegenwoordig, en laat je een selectie printscreens zien van weirdo’s die je allemaal op Tinder tegenkomt (ondertekende is schuldig aan alle genoemde voorbeelden). Maar weet je wat het is? Iemand die zo verbitterd en negatief overkomt, is nogal Onaantrekkelijk (met hoofdletter). En het maakt het leven er niet leuker op. Dus: gewoon blijven lachen! Om je te helpen positief te blijven, heb ik hier wat tips voor je:

Tip 1: Date vanuit de mindset dat je gewoon nieuwe mensen wilt leren kennen.

Dus niet met de mindset: ‘Ik mag toch hopen dat dit een keer de ware is!’ Met welke gedachte je een date in gaat, maakt een enorm verschil. Als je erin kunt staan met de gedachte: ik zie het wel, ik vind het leuk om een nieuw iemand te leren kennen, of ik ben benieuwd, dan is de kans groot dat je je lekker kunt ontspannen. Maak er een leuke avond/lunch/koffiedate van met de mens die tegenover je zit. Ook al is het niet de man met wie je gaat trouwen.

Tip 2: Sta jezelf toe om af en toe gewoon eens flink te balen als je dat zo voelt.

Je hoeft echt niet steeds tegen dat gevoel te vechten. Kies er soms juist bewust voor om het toe te laten. Maar… blijf niet in dat negatieve gevoel hangen. Geef er even aan toe, en laat het dan weer los. Ga er niet wonen.

Tip 3: Ga niet daten of op zoek naar een date vanuit dat negatieve gevoel.

Dat deed ik vroeger wel en dat hielp niet. Als een Tindermatch dan bijvoorbeeld gewoon aan me vroeg hoe mijn dag was, voelde ik de frustratie al opkomen: HOEZO WIL JE WETEN HOE MIJN DAG IS? IK KEN JE NIET EENS, VENT! Arme man, arme ik. Als je je zo shitty voelt, kun je beter even een pauze inlassen. Even helemaal niet met daten bezig zijn en pas weer gaan daten als je er weer positiever in staat.

Tip 4: Onderzoek wat jij nodig hebt om negatieve gedachtes om te zetten in positieve.

Voor mezelf weet ik dat ik daarvoor naar bepaalde podcasts kan luisteren, zoals die van Toni Robbins. Dit helpt me om uit negatieve gedachtes te komen, op welk gebied dan ook. Wat werkt voor jou? Pas dit dan ook eens toe als je merkt dat je wat negatiever wordt over daten.

Channel als het ware je innerlijke Emile Ratelband (ieuw!). Slechte grap, maar je snapt mijn punt. Have a little fun! Heb er écht vertrouwen in dat jouw liefdesleven helemaal goed komt.