Onlangs vroeg ik via Instagram hoe jullie het single zijn en het daten in de huidige tijd ervaren. Jeetje, ik ben gewoon een beetje overweldigd door de hoeveelheid reacties. Ik ontving berichten van dames die ook (of juist) in deze periode aan het daten zijn en aangeven dat ‘wandeldates’ leiden tot diepgaande gesprekken. Anderen gaven aan deze tijd juist te gebruiken om aan zichzelf te werken. Iets waar ze eerder geen rust of ruimte voor hadden. Maar ik kreeg ook berichten over eenzaamheid en het gevoel van uitzichtloosheid, dat bij velen een (steeds grotere) rol speelt.

Lockdown of niet, uit de reacties op mijn bericht te lezen (en te horen uit de ervaringen van de dames die ik mag coachen) ligt het liefdesleven van de meeste singles niet geheel stil. Maar de huidige situatie brengt ook andere vragen met zich mee. En die beantwoord ik in dit artikel.

Hoe ontmoet je potentiële dates tijdens de lockdown?

Wie mij al langer volgt, weet dat ik persoonlijk groot fan ben van de kans zo groot mogelijk maken dat je iemand in real life tegen het lijf loopt. Maar dat is in periodes van lockdowns zo goed als onmogelijk. Dus ja, dan kom je al heel snel op online uit. Misschien niet zo spontaan, maar bedenk dat ook voor corona de meeste singles op datingsites of datingapps zaten. Online daten is de laatste jaren steeds meer de norm geworden als het gaat om het ontmoeten van potentiële dates. Dus dat is niet zozeer veranderd. Eén ding dat wel anders is: er zitten nu ook meer mensen op datingapps, dus het aanbod is groter. En dat is positief.

Tip! Beperk je slechts tot één datingapp of datingsite. Zo houd je het te doen voor jezelf. Bepaal ook een vast tijdstip dat je op zo’n app of site zit, bijvoorbeeld eens in de twee dagen van 19:00 tot 20:00. Dit zorgt ervoor dat je jezelf niet uren verliest in the rabbit hole van swipen en scrollen (waar doorgaans niemand vrolijk van wordt).

 

Wat doe je als de wandelmoeheid toeslaat?

Wanneer je iemand ontmoet hebt en je af wilt spreken, kom je al snel op een wandeldate uit. En ja, een leuke wandeling maken met je date heeft zeker zijn voordelen. Er ontstaat vaker ruimte voor een goed gesprek en er is weinig afleiding.

Toch is wandelen niet altijd een walk in the park. Gek genoeg kan het juist een beetje stijfjes aanvoelen. Zo gaf iemand aan dat ze het na een keer of twee wandelen moeilijk vindt om te concluderen of er nou chemistry is, ja of nee.

Tip! Breng er voor zover mogelijk een beetje variatie in en maak het wat minder stijfjes. Ga eens fietsen, kanoën, mountainbiken, rolschaatsen, of iets anders actiefs doen. Vergeet je niet te verdiepen in wat er te doen is in de stad (ja, er is soms wat te doen). Zo worden er in diverse plaatsen tasting tours georganiseerd, waarbij je langs verschillende restaurants en barretjes loopt om een klein hapje te eten of te drinken op te halen. Geeft toch net wat meer jus aan je wandeling.

 

Wanneer ga je over tot thuis afspreken?

Na een paar keer wandelen vraag je je misschien af of de volgende date wellicht thuis zou moeten plaatsvinden. In feite dwingt de lockdown je om een paar levels over te slaan in ‘the dating game’, en dat kan heel onnatuurlijk aanvoelen. Normaal had je waarschijnlijk eerst nog een paar keer in het wild afgesproken: een drankje in een leuke kroeg, eten bij een knus restaurantje, lekker even gaan dansen. En als dat allemaal leuk was en goed voelde, begon je langzaamaan, op een natuurlijke manier, bij elkaar over de vloer te komen. Over het algemeen vinden dates nu veel sneller thuis plaats. Zeker in de winter, nu buiten wandelen ook best koud is. Thuis daten kan superleuk zijn. Een huis vertelt je vaak veel over iemand. En o ja, thuis afspreken betekent niet automatisch dat er seks bij komt kijken. Al is de kans wel groter dat je in die situatie komt dan wanneer je in het openbaar zou hebben afgesproken. Het helpt om van tevoren voor jezelf te bedenken tot hoever je wilt gaan. Bespreek dit vervolgens ook gewoon. Dat is niet gek, maar volwassen. Meer hierover? Lees ook het blog over: wanneer ga je nu met iemand naar bed? (LINK)

Tip! Doe niets, maar dan ook niets waar je je niet prettig bij voelt. Het is niet flauw, preuts of aanstellerig als je nog niet thuis wilt afspreken. Wees duidelijk in het aangeven van je grenzen. Dat is niet altijd makkelijk, maar bedenk ook dat het juist enorm aantrekkelijk is wanneer iemand grenzen stelt. Mocht de ander toch afhaken, dan niet getreurd. Iemand die jouw grenzen niet respecteert, ben je liever kwijt dan rijk.

 

Hoe werk je aan je liefdesleven als je niet kunt daten?

Misschien vind je online daten in deze periode gewoon echt geen lol aan of vind je fysiek daten gewoonweg te risicovol. Las dan even een pauze in. Wil je toch niet het gevoel hebben dat je liefdesleven helemaal stilstaat? Gebruik deze periode dan om te werken aan de dingen die jou doorgaans belemmeren in je liefdesleven. Ik heb het hier over issues die bij jou liggen, die alleen jij kunt oplossen. Val je bijvoorbeeld steeds op mannen die niet klaar zijn voor een echte relatie? Heb jij zelf moeite met commitment? Blokkeer je wanneer je iemand écht leuk begint te vinden? Spelen negatieve gedachtes die je hebt over de liefde stiekem toch wel een belemmerende rol in jouw zoektocht naar een partner? Allemaal dingen die je juist nu mooi kunt aanpakken. Zo ben je straks, als dit allemaal voorbij is (en dat gaat het), helemaal ready to go!

 Tip! Geen idee waar te beginnen? Luister podcasts, lees boeken of doe een leuke online cursus over daten en liefde. Onderzoek wat er allemaal is en wat je zou kunnen doen. Of schakel zelfs hulp in van een coach.

 

Wat als je het daten nu niet ziet zitten, maar je tegelijkertijd de druk voelt om door te gaan?

Zorg goed voor jezelf. Soms voel je dat er even geen ruimte is voor daten of de liefde. Dan voel je veel weerstand, erger je je groen en geel aan alle mensen op datingapps en irriteert het je wanneer de zoveelste vriendin vraagt of er nog ontwikkelingen zijn in je liefdesleven.

Het is oké om even niet met daten bezig te zijn. Ook in deze tijden. Geef jezelf toestemming om het daten even te parkeren. Als je dat doet, valt er soms echt een last van je af.

Maak jezelf niet gek met negatieve gedachtes als nu verlies ik tijd, nu loop ik misschien mijn grote liefde mis, of ik moet blijven tinderen, want anders blijf ik voor altijd alleen. Vertrouw op de gedachte dat de liefde ook voor jou is weggelegd, en dat jij jouw grote liefde écht wel gaat vinden. Precies op de juiste tijd. Kies voor hoop. Niet voor angst.

Tip! Last van eenzaamheid of depressieve gevoelens? Dat is niet gek. In de media gaat er veel aandacht uit naar gezinnen die op elkaars lip zitten en ouders die hun kinderen thuisscholing moeten geven én moeten werken. Als single zijnde kan dat best confronterend zijn. Blijf contact houden met de mensen om je heen, en zoek vooral ook de single vrienden en vriendinnen om je heen op die begrijpen waar je doorheen gaat. Schroom niet om (professionele) hulp in te schakelen wanneer je merkt dat je dat nodig hebt.

Heb jij nog tips voor andere single vrouwen in deze periode? En wil je die delen? Stuur me dan een berichtje, zodat ik jouw tip (mag ook anoniem) kan delen op Instagram. Volg je MeetCute nog niet op Instagram? Klik dan hier: www.instagram.com/meetcute_nl/.