Je social media lijken te ontploffen van verliefde stelletjes die hun geluk schaamteloos posten. Die ene vriendin, die ook single was en met wie je weleens op stap ging, heeft ineens serieuze verkering. Die saaie collega, type muurbloem, laat in de wandelgangen vallen dat ze sinds kort een relatie heeft met iemand van een datingsite. Allemaal situaties die gedachtes kunnen oproepen als: Waarom zij wél? Hoe kan dat nou? En ook: Zo leuk is ze toch eigenlijk niet? Jij bent toch stiekem veel leuker? Waarom lukt het haar dan wel en kan ik niet eens een bericht terugkrijgen van mijn Tindermatch?

En gelijk daarna voel je je schuldig over het feit dat je deze gedachtes überhaupt hebt. Misschien schaam je je wel een beetje omdat je niet iemand wilt zijn die zo denkt. Je gunt het die ander ook heus wel…

Laat me je geruststellen: je bent geen slecht mens omdat je dit soort gedachtes weleens hebt. Echt niet! Het kan nou eenmaal confronterend en pijnlijk zijn wanneer iemand iets bereikt wat jij ook graag voor jezelf zou willen. Maar ondanks dat het je geen slecht mens maakt, kan het je wel belemmeren, en ik kan me voorstellen dat je ervanaf wilt. Want hoe fijn zou het zijn wanneer het succes in iemand anders zijn of haar liefdesleven je niet zo zou raken? Daarom leek het me goed om hier een artikel aan te wijden. En even een kleine waarschuwing: er volgen geen lieve woorden zoals je van een vriendin verwacht. This is your datingcoach speaking. 🙂

Het feit dat het je raakt, zegt iets over jou

Dat iemand in je omgeving een relatie krijgt, is een gegeven. De emoties die jij erbij voelt, zeggen iets over jou. Niet dat je een slecht mens bent, maar wel dat je waarschijnlijk negatieve overtuigingen (gedachtes) hebt, die getriggerd worden wanneer ze worden bevestigd. Alsof er iemand met zijn vinger op een pijnlijk plekje duwt.

Wat is het verhaal dat jij jezelf vertelt als het gaat over jouw liefdesleven? Veel dames die ik coach (de meeste) hebben diep vanbinnen de overtuiging: “Liefde is voor iedereen weggelegd, behalve voor mij.” Want dat is nou eenmaal wat ze ervaren. Herken je dat? Besef dan: als je dit vaak genoeg tegen jezelf zegt, is dit wat jij gaat geloven. Wat begint met een gedachte wordt jouw waarheid, jouw overtuiging.

Dus elke keer wanneer je om je heen ziet gebeuren dat iemand anders wel geluk in de liefde vindt, is het logisch dat je denkt:ah, zie je wel, ik heb gelijk! Met als gevolg dat die negatieve overtuiging – dat het anderen wel lukt, maar jou nooit – alleen maar sterker en hardnekkiger wordt. En negatieve overtuigingen die daar vaak aan gekoppeld zijn – zoals: er is vast iets mis met mij dat ik maar niet slaag in de liefde –, worden ook nog eens versterkt.

Overtuigingen en gedachtes zijn ontzettend krachtig en bepalen hoe je je voelt, hoe je in het leven staat. Ga eens na of je jezelf herkent in bovenstaande of gelijksoortige gedachtes. Schrijf ze op. En nu vraag ik jou: Maken deze gedachtes jouw leven leuker en lichter? Maakt het je een fijner, aantrekkelijker mens in het daten? Of maken deze gedachtes jouw leven juist zwaarder, en maakt het je cynisch en negatief over de liefde? Het is al heel waardevol om je bewust te zijn van die negatieve overtuigingen. Vaak liggen ze namelijk niet aan de oppervlakte, maar zijn ze diepgeworteld.

Maar zij heeft het makkelijk, want…

Misschien denk je dat een ander het nou eenmaal makkelijker heeft dan jij. Natuurlijk slaagt zij wel in de liefde, zij heeft het ook veel makkelijker dan ik, want zij is superknap, slank, heeft een interessante baan, heeft cup Pamela Anderson, is niet kritisch, heeft geen kinderen, is rijk, kan niet alleen zijn, et cetera.

Naar de ander kijken en je oordeel klaar hebben is kinderachtig en het helpt je niet. De waarheid is dat je het gehele verhaal van de ander niet kent. Je weet niet welke weg zij heeft afgelegd, je weet niet waar zij mee worstelt, je weet ook niet of ze echt gelukkig is of niet. Het is ook niet aan jou om daar iets over te vinden. Kijk liever naar jezelf. Of focus je juist op de dingen die jij van hen kunt leren: wat hebben zij anders gedaan dat jij misschien nog niet doet?

Het is net als ondernemen. Ik kan moedeloos worden wanneer ik zie dat een andere coach een supersuccesvol bedrijf heeft waar alles moeiteloos lijkt te gaan. Maar ik kan het ook tof vinden om te zien en onderzoeken wat zij doen en ik niet. Ik kan besluiten om iets aan mijn strategie of werkwijze te veranderen, zodat mijn eigen bedrijf ook kan groeien. Ik kan ook denken: ja, maar zij heeft gewoon veel geld of veel volgers. Dat zijn alleen maar excuses. Want ik kan ook denken: wow, zo kan het dus ook! Wat kan ik daarvan leren?

Lukt het me om altijd zo te denken? Natuurlijk niet! Vaak genoeg betrap ik mezelf op die negatieve gedachtes. En dat is oké. Maar ik blijf er niet in hangen. Inmiddels kan ik ze erkennen en kan ik mezelf eruit trekken. Ik kies er dan bewust voor om die negatieve gedachtes te vervangen door een meer positieve kijk. Soms ga ik er dus mee aan de slag en soms kies ik ervoor om het helemaal los te laten, omdat ik besef dat het niets over mij zegt. Kom ik gelijk bij mijn volgende punt!

Het liefdesleven van een ander zegt niets over jouw liefdesleven

Neem afscheid van de gedachte dat de status van het liefdesleven van een ander ook maar iets zegt over jouw liefdesleven. Het staat er los van. Het is zelfs een beetje egocentrisch om dat te denken: want waarom zou je andermans liefdesleven op je eigen situatie betrekken? Het gaat niet om jou. Hoe meer je dat beseft, hoe minder de status van andermans liefdesleven je zal raken.

Alleen jouw eigen liefdesleven gaat om jou, en daar heb jij een eigen verantwoordelijkheid in te nemen. Als jij iets wilt, ga er dan voor. Loop je erin vast? Kijk dan hoe je verder kunt komen. Zoek hulp wanneer je er niet meer uit komt: lees erover, doe een cursus, zoek een coach. Neem een pauze wanneer je voelt dat dat nodig is, maar geef je dromen niet op. Want echt, ook jij kunt slagen in de liefde. En dat zeg ik, iemand die een paar jaar geleden echt niet in de liefde kon geloven. Ik weet hoe je je voelt, en ik weet ook dat het anders kan.

Samengevat: om te zorgen dat andermans liefdesleven je niet zo raakt, heb ik deze tips voor je:

  • Onderzoek jouw onderliggende negatieve overtuigingen/gedachtes over de liefde die je belemmeren en je een rotgevoel geven. Vervolgens wil je daar meer afstand van kunnen nemen en wil je die negatieve overtuigingen ombuigen in positieve gedachtes die vóór je werken in plaats van tegen je.
  • Stop met het verzinnen van excuses die verklaren waarom je buurvrouw (of wie dan ook) wel een succesvol liefdesleven heeft en jij niet. Laat je niet ontmoedigen door andermans geluk, maar focus je op jezelf of kijk wat je ervan kunt leren.
  • Besef dat andermans liefdesleven absoluut losstaat van jouw eigen liefdesleven. Neem liever verantwoordelijkheid voor je liefdesleven.
  • Kom in actie. Vecht voor je dromen. Onderzoek waar het misloopt en wees niet bang om hulp te vragen wanneer je vastloopt. Ook niet in de liefde.

Liefs,

Nathalie

 


Mijn oktoberactie voor jou!

Zin om jouw liefdesleven een boost te geven, maar dan wel lekker vanuit je eigen huis, met je cosy socks aan en onder het genot van een mok warme chocolademelk? Geloof me, dan is mijn online cursus Van Mr. Wrong naar Mr. Right jouw ding! Deze online cursus – die je via Instagram volgt – staat bol van eyeopeners en opdrachten die jouw liefdesleven direct een boost geven, je waardevolle inzichten opleveren en je écht verder helpen!

Je volgt deze cursus dus via Instagram. Handig, want grote kans dat je daar toch al actief bent! Via een afgesloten Insta-account leer ik je door middel van video’s, stories en opdrachten alles over hoe je het daten anders kunt aanpakken. Denk aan een liefdesdoel opstellen, efficiënt daten, grenzen stellen, hechtingsstijlen, daten vanuit vrouwelijke energie en nog veel meer! En ik beantwoord jouw vragen in de FAQ’s!

Je doet deze online cursus in je eigen tijd, waar en wanneer het jou uitkomt. Maar denk niet dat je in drie dagen klaar bent. Het is een cursus waarbij je écht de tijd neemt om opdrachten uit te voeren. Gemiddeld zijn deelnemers er zo’n 2 tot 3 maanden mee bezig. Deelnemen kost slechts € 59,95 en daar krijg je ook nog eens het e-book/werkboek Whatever, I’ll just date my fridge (t.w.v. € 19,95) bij. Koopje! Want wat is een fijn liefdesleven wel niet waard?! En net wanneer je denkt dat het niet leuker kan worden, heb ik toch nog een aanbieding voor je!

Want… wanneer je je in de maand oktober aanmeldt, krijg je er nu ook een gratis online coachingsessie bij cadeau! Ik ga jou dan 45 minuten een-op-een coachen via Zoom (een soort Skype). Dan mag je al je vragen stellen en geef ik je tips die toepasbaar zijn op jouw persoonlijke situatie. Je mag zelf weten of je deze coachingsessie aan het begin, in het midden of aan het einde van de cursus inzet. Zo’n minisessie heeft een waarde van € 65,-

Dus voor de duidelijkheid: voor slechts € 59,95 krijg je toegang tot de online cursus, krijg je het e-bookWhatever, I’ll just date my fridge  (t.w.v. € 19.95) én krijg je een online coachingsessie cadeau (t.w.v. € 65,-). SAY WHAAAAT! Let op, deze actie is alleen geldig voor degenen die zich aanmelden in oktober 2019. Daarna niet meer, anders loopt mijn agenda over! 🙂 Dus wil je gebruik maken van deze aanbieding, wacht dan niet te lang! Meer info & tickets via deze link.