I regret opening up to some people. They didn’t deserve to know me like that.”

Ken je dit gevoel? Onlangs schreef ik dit artikel over hoe je je meer kunt openstellen tijdens het daten. Maar wat als jij hier juist geen moeite mee hebt, maar eerder de neiging hebt om snel te veel van jezelf bloot te geven? En je daar vaak achteraf een beetje spijt van hebt? Dit artikel is voor de open boeken onder ons die het openstellen juist iets meer willen doseren.

Allereerst: het is hartstikke mooi dat jij je zo kunt openstellen.

Menig medemens is daar jaloers op. Maar de valkuil van te snel te veel van jezelf weggeven tijdens het daten is dat het dan achteraf niet fijn voelt wanneer diegene vervolgens net zo makkelijk weer uit je leven verdwijnt.

Als je dit een paar keer hebt meegemaakt, kan het tot gevolg hebben dat je gesloten wordt, dat je je anders voordoet dan je eigenlijk bent. Je wilt jezelf, je openheid en je spontaniteit niet verliezen. Dat maakt je juist zo mooi, want dat is wie jij bent. Maar het is wel mogelijk om die openheid met mate te laten zien, zodat je achteraf niet dat gevoel krijgt van die quote hierboven. Drie tips om dat te realiseren.

Tip 1. Bedenk van tevoren wat je zou willen delen en wat je wilt bewaren voor later.

Soms heb je van die standaardvragen die mensen vaak stellen aan hun dates, maar waarvan het antwoord voor jou misschien veel dieper ligt dan voor de meeste mensen. Wanneer je bijvoorbeeld nooit echt een relatie hebt gehad, kan de welbekende vraag naar je relatiegeschiedenis een pijnlijke zijn. Terwijl het voor die ander waarschijnlijk gewoon een random vraag is. Of stel dat hij vraagt of je een goede band met je ouders hebt, wanneer die nogal ingewikkeld is. Of hij vraagt wat voor werk je doet, terwijl jij misschien al maanden werk zoekt, een burn-out hebt of bent afgekeurd en niet kunt werken. Als je hierop ingaat, wordt het gesprek misschien gelijk wat zwaar en soms zit je daar simpelweg niet op te wachten.

Onthoud: iemand mag je vragen stellen, maar je bent nooit verplicht om vragen te beantwoorden. Wanneer het niet prettig voelt om een bepaalde vraag te beantwoorden, omdat die te persoonlijk is, te gevoelig ligt, of waarvan je weet dat die emoties bij je oprakelt waar je nu niet op zit te wachten, mag je dat gewoon aangeven. Zeg bijvoorbeeld: “Dat ligt een beetje ingewikkeld. Ik wil er nu niet echt op ingaan, maar ik vertel het je nog wel wanneer we elkaar wat beter kennen.”

Het helpt om van tevoren voor jezelf te bedenken wat je wel en niet wilt delen met je date. En je mag op het moment suprême ook altijd nog van gedachte veranderen. Ga altijd op je gevoel af en stel jezelf de vraag: voelt het goed om dit nu te delen of niet? Zo niet, doe het dan niet. Dat is niet raar. Dat is niet gek. Dat is ‘je eigen grenzen bewaken’, en dat is oké.

Tip 2. Bewaar heel bewust wat ruimte voor mysterie.

Iemand moet het ook een beetje verdienen om je diepste emoties, je persoonlijkste weetjes of je kwetsbaarste ervaringen te mogen weten. Bouw het daarom langzaam op. Als je ziet dat iemand echt in jou investeert, oprechte interesse in je heeft, en je je helemaal veilig voelt bij diegene, laat dan met de tijd steeds iets meer van jezelf zien. Maar bouw het langzaam op. Laat bewust wat ruimte voor mysterie. Weet je dat dit doorgaans juist mega-aantrekkelijk en interessant is voor de ander? Maar boven alles is het voor jou ook prettiger. Je gooit je persoonlijkste weetjes niet zomaar in de etalage, maar bewaart ze voor degene die ze verdient, wanneer het moment daar is.

Tip 3. Laat jezelf op een andere, maar nog steeds persoonlijke manier zien.

In het artikel over je openstellen schreef ik dat je jezelf ook kunt laten zien door bijvoorbeeld een mooi nummer te laten horen aan de ander. Een liedje dat betekenis voor jou heeft, dat je raakt. Of lees voor uit het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt. En dit doe je natuurlijk wanneer de context juist is. Wanneer jullie bijvoorbeeld samen een mooi gesprek hebben en je de behoefte voelt om iets te delen. Zo laat je toch echt wat van jezelf zien, maar op een andere, creatieve manier. Wedden dat het gewaardeerd wordt! Negen van de tien keer laat die ander dan ook zien of horen wat hij mooi vindt. En zo ontstaan verbintenis en diepgang. Hoe mooi! En dat zonder je helemaal bloot te hebben gegeven.

Wil je jouw ervaring over dit onderwerp delen? Laat het hieronder weten! Ook aanvullende tips zijn uiteraard welkom! 🙂

Newsflash: het webinar Daten vanuit je Vrouwelijke Energie is nog maar even te bekijken! Mis het niet!

Bewust daten vanuit je vrouwelijke energie is fijner, meer relaxt én je kan betere keuzes maken in je datingleven. Maar het is absoluut geen spelletje spelen of je anders voordoen dan je bent. Het is echt daten vanuit een andere energie, een energie die je al in je hebt maar je doorgaans niet zo snel aanspreekt. En je zult zien: als jij het anders aanpakt krijg je ook echt andere resultaten in je liefdesleven. Ik krijg altijd zoveel vragen over dit onderwerp, dat ik een online workshop heb gecreëerd in de vorm van een webinar.⠀⠀⠀

Dit kersverse webinar duurt iets meer dan een uur, en is al opgenomen. Het staat helemaal klaar om NU bekeken te worden! Dus meld je aan, grijp je notitieboekje en maak je klaar voor een andere kijk op het moderne daten! Verwacht concrete datingtips die je direct in de praktijk kunt uitproberen, zoals voorbeelden van zinnen die je kan zeggen of appen. En zoals je van me gewend bent geef ik je ook een aantal opdrachten die je waardevolle inzichten opleveren. Want wat ik heel belangrijk vindt: mijn webinars zijn geen verkooppraatjes, maar altijd inhoudelijke online workshops!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Meer weten over mannelijke en vrouwelijke energie en over het webinar? Check deze link. PS: het webinar staat tot 31 december 2019 online dus wacht niet te lang!