Soms spookt het door je hoofd: waarom is het eigenlijk niets geworden tussen jou en die ene leuke man met wie twee dates hebt gehad? En waarom heeft die “gewone vriend” je eigenlijk nooit op date gevraagd? Stel je eens voor dat je de ballen had om dit soort mannen uit je verleden recht in het gezicht te vragen: waarom is het eigenlijk nooit wat geworden tussen ons? Waarom heb je me nooit meer gebeld?

Ik geef toe dat ik vroeger weleens na een wijntje teveel in de telefoon ben geklommen om verhaal te halen bij dit soort net-niet-exen. Geen aanrader. De dronken Nathalie is namelijk zeer emotioneel, meedogenloos en kent geen schaamte (de dag daarna des temeer).

De hilarische Amerikaanse comedian Nicole Byer probeerde dit experiment sober uit. En wel in de vorm van haar podcast serie Why Don’t You Date Me?, waarvan alleen het intro-liedje het al waard is om te luisteren. In deze podcast serie nodigt ze ex-dates, scharrels, vrienden en alles wat daartussen zit uit om antwoord te vinden op de vraag: why am I still single? En dat op een hele komische manier.

Door het lachen, gieren, brullen heen viel me wel een herkenbaar rood draadje op. Namelijk dat deze “ex-potentiële lovers” terugkijkend op hun avontuur samen, vaak een verkeerd beeld bleken te hebben van Nicole’s intenties toentertijd. De Nicole die ze hen in hun tijd samen liet zien was namelijk vooral de supergrappig, zelfverzekerde versie van Nicole, die vooral niet vies was van blow jobs (haar woorden, niet de mijne, haha). Maar naast deze versie van haar, schuilt ook een Nicole die graag ware liefde en een serieuze relatie zou willen ervaren. Toch was dat vaak totaal niet overgekomen bij de ander en dat werd ook vaak als reden genoemd waarom die ex-dates niet eens hadden nagedacht over Nicole als serieuze liefdesoptie. Eeuwig zonde, want door dit soort onbewuste misverstanden is ze de liefde misschien wel meerdere keren misgelopen.

Het doet me denken aan een type wat ik omschrijf In mijn e-book Whatever I’ll just date my Fridge noem ik dit het “cool girl” type. Ik citeer:

“ The cool girl is een stoere, sterke vrouw. Tenminste, dat denken anderen vaak over je. Vanbinnen voel je je juist kwetsbaar, maar dat weet alleen jij. Je hebt geen moeite met daten, je bent niet verlegen en je weet hoe je een leuke versie van jezelf kunt inzetten. Maar je echte ik? Die laat je nooit zien. Die heeft zich verstopt achter een muur van zelfbescherming die je in de loop der jaren hebt opgebouwd. Je bent in het verleden gekwetst en je wilt voorkomen dat dat je nog een keer overkomt.”

In mijn praktijk maak ik ook vaak mee dat eerlijk zijn over wat je zoekt in de liefde, soms lastig gevonden wordt. Vooral tijdens de datingfase. Ik bedoel, je kent elkaar nog niet zo goed, je wil het niet te zwaar maken en je wilt de ander niet afschrikken. Pak nu even je denkbeeldige zwarte markeerstift uit je bureaula, want het idee dat eerlijkheid de ander afschrikt, is echt een groot misverstand in datingland, en daar mag je bij deze een dikke streep doorheen zetten.

Open en eerlijk zijn over je behoeftes, intenties en grenzen in de liefde maakt je namelijk juist sterk en is super-super-super (get it?) aantrekkelijk! Het voelt misschien wat onwennig en eng, want je stelt je tenslotte best kwetsbaar op. Het kan letterlijk een beetje naakt voelen om zo eerlijk te zijn. Maar het zorgt ook voor diepgang tussen jullie, want het nodigt de ander automatisch uit om zich ook te uitten. En diepgang zorgt voor connectie. En dat is juist net wat je nodig hebt om een relatie te kunnen laten groeien.

Dus ben je op een punt in je leven waarin je wel toe bent aan een serieuze relatie?  Trek de stoute schoenen aan en zeg het gewoon! Wil je niet je tijd verdoen aan aankloten met iemand die geen relatie wil of dat nog niet zeker weet? Zeg het! Wil je liever nog even wachten met seks omdat je bang bent dat je er nog niet goed bij voelt? Zeg het! Zou je stiekem wel eens op date willen met die ene vriend? SAY IT, GIRL!

En nog zoiets, eerlijk zijn en je kwetsbaar opstellen is niet hetzelfde als “het zwaar maken” of “moeilijk doen”. Het kan kort en krachtig en het is niet moeilijk, maar volwassen. En dat kan prima bestaan naast die leuke, lichte, spontane versie van jou.

Als je de angst hebt dat die ander schrikt en zijn biezen pakt, bedenk je dan dat het alleen maar fijn is als je daar nu achter komt, in plaats van vier maanden verder bent en helemaal emotioneel betrokken bent. De man die jij verdient rent namelijk niet weg omdat je eerlijk bent. Die bewondert je er om. De man die wel wegrent is niet de man voor jou.

Lang leve de eerlijkheid, lang leve je grenzen aangeven en je behoeftes uitspreken. Laat het niet zover komen dat je over twee jaar degene die je nu aan het daten bent uitnodigt voor jouw podcast “Zeg eens, waarom is het nooit wat geworden tussen ons?”

 

ER IS ER ÉÉN JARIG EN DAT IS MEETCUTE! EN DAAROM HEBBEN WE LEUKE ACTIES VOOR JE!

Een hele maand lang (van 19 september tot 19 oktober 2020) krijg je 50% korting op het e-book Whatever I’ll just Date my Fridge. In plaats van €19,95- betaalt je € 10,00! Een tientje dus! Klik hier om nu gebruik te maken van dit aanbod!