Mannen zijn geïntimideerd door een vrouw die succesvol is en haar zaakjes voor elkaar heeft. Het is een hardnekkige mythe in datingland, die ik minstens 5 keer per week voorbij hoor komen (ja, ik heb het bijgehouden). Het is het favoriete zinnetje dat mensen tegen single vrouwen in hun omgeving zeggen: “Joh, ik snap ook echt niet dat je nog vrijgezel bent! Het komt vast doordat mannen bang voor jou zijn, omdat je zo succesvol en mooi bent.”

Heel lief bedoeld, maar ben je er ooit verder mee gekomen? Nee, waarschijnlijk niet. En daarom ben ik hier als jouw datingcoach om je iets anders te vertellen. Misschien niet helemaal wat je wilt horen, maar wat je wel verder gaat helpen.

Schrikt jouw succesvolle leven mannen af?

Welnee! Geloof me: het merendeel van de mannen is niet bang voor vrouwen die succes hebben in het leven. Mannen knappen niet af op vrouwen die een goede baan hebben, een eigen bedrijf hebben, er goed uitzien en een leuk sociaal leven hebben. Sterker nog, veel mannen vinden dit juist enorm aantrekkelijk! En gelijk hebben ze. Niet om heel onaardig te doen, maar stiekem is het ook best wel een tikkie arrogant om te denken dat een ander bang voor jou zou zijn omdat je succes hebt… En het is makkelijk, want dan zeg je in feite ook dat het probleem dus bij de ander ligt, niet bij jou. Maar het klopt ook niet echt, als je er goed over nadenkt. Want ga maar na, ken je niet genoeg vrouwen die een goedlopende carrière én een relatie hebben? Sterker nog, ik ken een aantal vrouwen die juist vanwege hun succes ineens veel aandacht van mannen kregen. Die mythe klopt dus van geen kanten.

 

Voordat je me nu een boze e-mail gaat sturen, lees eerst even verder…

Want het idee dat mannen geïntimideerd zijn door succesvolle vrouwen komt natuurlijk ergens vandaan. Soms komen mannen zelf met deze opmerking. Toch is de werkelijke reden dat ze zich niet tot je aangetrokken voelen vaak een andere.

Tijdens het daten gaat het allemaal om welk gevoel je elkaar geeft…

Als je die ander geen fijn gevoel geeft (of hij jou niet), dan komt er vaak geen volgende date. Maar als je elkaar juist een heel fijn gevoel geeft, wil je daar meer van! Probeer je dus bewust eens te focussen op het gevoel dat je die ander geeft. Praat bijvoorbeeld niet alleen maar over jezelf of over je werk. Geef hem niet het idee dat hij nooit indruk op je zou kunnen maken. Laat hem uitpraten, probeer echt naar die ander te luisteren. Dat is nog best lastig, dus let daar bewust op. En while your at it, toon oprechte interesse en deel eens een complimentje uit. En andersom natuurlijk net zo goed. Hij moet jou ook een fijn gevoel geven. En als jullie dat beide hebben, dan komt er zeker een tweede date. Dat heeft niks met jouw succesvolle carrière te maken.

Naar mijn idee heeft het ook te maken met het inzetten van mannelijke of vrouwelijke energie…

Veel succesvolle vrouwen handelen in het dagelijks leven vooral vanuit hun mannelijke energie (denk aan ratio, leiding nemen, regelen, etc.). Heel nuttig, maar in het daten is het juist effectiever om meer vanuit je vrouwelijke energie te handelen (dat wil zeggen meer vanuit gevoel, rust, emotie). Want als je als vrouw vanuit je mannelijke energie gaat daten (en hij doet dat ook), dan is er weinig ruimte voor romantische gevoelens. Even een voorbeeld.

Vorige week was ik te gast in een heel leuk radioprogramma…

Een van de andere vrouwelijke gasten zei daar tegen mij: “Ik heb tijdens het daten vaak het idee dat mannen het gevoel willen hebben dat ze nodig zijn, dat ze iets voor je kunnen doen of bijdragen.” Mijn antwoord was: “Klopt helemaal! Want dat geeft hem een fijn gevoel. Dat draagt bij aan zijn mannelijke energie.” “Maar”, vervolgde ze,“wat als je alles al voor elkaar hebt en hem niet nodig hebt?” Ik: “Dan creëer je ruimte waarin je toelaat dat hij iets kan bijdragen. Want eigenlijk is er niks krachtigers dan de mindset: ondanks dat ik jou niet nodig heb om dingen voor elkaar te krijgen, kan ik wel accepteren en waarderen dat jij iets voor me wilt doen.” Dat is een mooi voorbeeld van handelen vanuit vrouwelijke energie. Het is krachtig en onweerstaanbaar. Speel daar gewoon eens mee, de eerstvolgende keer dat je op date bent. Het sluit mooi aan op het artikel dat ik eerder schreef over betalen op de eerste date.

 

En natuurlijk, er zullen vast een handjevol mannen zijn die liever uit de buurt blijven van succesvolle vrouwen. 

Die vinden meestal vrouwen in het algemeen gewoon eng. Maar let’s face it, die mannen wil je toch niet? Dat zijn niet het soort mannen die bij jou passen. Wegwezen! Gelukkig blijven er dan nog een hoop leuke mannen over, die totaal niet schrikken van jouw succes. Sterker nog, ze gunnen het je en bewonderen je ervoor. En je hebt geluk, dat zijn ook nog eens de allerleukste mannen die er bestaan! Dus de volgende keer dat iemand tegen je zegt: “Mannen zijn vast geïntimideerd door je succes”, wuif je die opmerking weg of stuur je hem of haar deze mail door. Want deze overtuiging is simpelweg niet waar en gaat je niet verder helpen. Mannen zijn dol op succesvolle vrouwen!