Stel je gaat een koffie to go halen op het station. Iets achter jou in de rij staat een woest aantrekkelijke man….

Dat zie je niet vaak , dus je bent verrast. Jullie blikken kruisen elkaar en hij lacht zelfs een beetje naar je. Je denkt: wow! Vervolgens krijg jij je koffie aangereikt en dan… dan loop je weg. Want wat doe je anders? Op hem afstappen is toch raar? Wat als hij je stom vindt? Wat als hij een vriendin heeft? En dus loop je weg. Maar ergens baal je. Want je angst om afgewezen te worden heeft je tegengehouden om actie te ondernemen.

Bang zijn om afgewezen te worden is precies wat veel mensen ervan weerhoudt om die volgende stap te zetten. Eeuwig zonde! Want stel dat het wel goed uitpakt! En oké, stel dat je afgewezen wordt… Is dat echt zo erg? Als je jezelf in dit verhaal herkent, heb ik een aantal tips voor je.

Accepteer dat afwijzen part of the game is

Afwijzen en afgewezen worden zijn nou eenmaal onderdeel van het leven. Iedereen wordt weleens afgewezen. Iedereen. Iedereen. Iedereen. Ook extreem mooie mensen van wie je je niet kunt voorstellen dat iemand hen ooit afwijst. Dus denk niet: oh, waarom moet mij dit weer overkomen? Hupsakee, trek jezelf uit die slachtofferrol en realiseer je dat het er gewoon bij hoort. Wie niet waagt, wie niet wint.
De enigen die nauwelijks afgewezen worden, zijn degenen die nooit actie ondernemen, zichzelf nooit durven laten zien, hun mening niet geven en niet op pad gaan. Wil je niet zijn.

Bedenk wat je zou kunnen missen als het goed uitpakt

Op zo’n uniek moment dat je iemand tegenkomt die superleuk lijkt, en je twijfelt of je er iets mee moet doen, kun je jezelf de volgende vraag stellen: als hij me afwijst, is dat dan over een jaar nog belangrijk voor me? Het antwoord is waarschijnlijk: nee, helemaal niet. Natuurlijk, je baalt misschien even, maar het heeft verder geen grote invloed op je leven. Bedenk vervolgens: wat als ik de sprong wel durf te wagen en ik heb succes? Echt, sta daar even bij stil! Misschien is dit wel de man met wie je oud gaat worden. Dan kan zo’n actie dus je hele leven veranderen. Dat ene moment dat je besluit om wel of geen actie te ondernemen, kan dus heel belangrijk zijn.

Als je het goed aanpakt, zou je uit afgewezen moeten worden

Say what? Als je jezelf durft te laten zien, kan het niet anders dat sommige mensen jou super vinden, en dat andere mensen denken: totaal niet mijn type. En dat is helemaal oké. Wat heb je liever: honderd mensen die je ‘medium leuk’ vinden, of één iemand die jou echt het allerleukste, allerliefste en allermooiste van de wereld vindt? Uiteindelijk ben je op zoek naar één iemand (ga ik even van uit), dus het zou fijn zijn als jullie elkaar helemaal geweldig vinden. Sterker nog, als iedereen je leuk vindt, doe je eigenlijk iets niet goed. Want het wil zeggen dat je je waarschijnlijk – als een kameleon – aan iedereen aanpast. Dat toont weinig karakter en niemand ziet wie je nou echt bent.

Schiet in de vakantiemodus

Houdt het mogelijke risico op afwijzing jou vaker tegen om actiever te zijn in je liefdesleven? En wil je daar iets aan doen? Dan is dit mijn advies voor jou: ga de deur uit en probeer ieder geval elke week juist met zo veel mogelijk mensen (vrouwen, maar ook mannen) een praatje aan te knopen. Ook met mannen die je niet perse enorm aantrekkelijk vindt. Want dat is voor deze oefening namelijk niet belangrijk, het gaat erom dat je comfortabeler wordt in het praten met onbekenden. Soms is er ook iets anders wat iemand interessant maakt. Deel gewoon eens wat welgemeende complimentjes en kijk wat het je brengt! Dus voor wie durft: daag jezelf uit en laat je verrassen. Eigenlijk vraag ik je om je vakantiemodus aan te zetten. Want op vakantie zijn we vaak ontspannen en staan we veel meer open voor nieuwe mensen en ervaringen.

Handel vanuit nieuwschierigheid

Om het wat makkelijker te maken helpt het om op iemand af te stappen vanuit het idee dat je nieuwsgierig bent naar die persoon. Niet omdat je hem zo nodig de liefde wilt verklaren. Dat weet je ook helemaal niet, want eerst moet je iemand leren kennen. Nee, je stapt op iemand af puur omdat hij je interessant lijkt. Met die mindset heb je ook een stuk minder te verliezen.

En als jij net is meer open durft te worden, dan zal jij, op het moment dat er een hele leuke man voorbijkomt, zeker niet passief blijven zitten waar je zit. Want tegen die tijd vind jij het helemaal niet zo eng meer om op hem af te stappen.