Je hebt een paar dates gehad. Het gaat best leuk tussen jullie. Oké, in het begin zat hij meer achter jou aan… Maar nu je hem beter leert kennen, betrap je jezelf erop dat je steeds meer aan hem denkt. Je vindt hem toch wel erg leuk. Zou dit ’m dan zijn? En dan… BAM! Precies op dat moment start het. Je voelt dat hij zich begint terug te trekken.

Hij reageert minder snel op je whatsappjes, hij doet vaag over wanneer jullie elkaar weer zullen zien, hij belt niet meer. Je spot hem op Tinderen ziet dat hij online is op Inner Circle. Hij is dus wel met anderen bezig. Je vraagt je af wat het kantelpunt is geweest. Je hebt toch niets raars gezegd? Het enige wat je kunt bedenken, is dat het gebeurde op het moment dat jij hem leuk begon te vinden.

Wat gebeurt er?

Je gaat meer naar voren leunen. Ineens ben jij degene die meer investeert, die meer contact zoekt, die stuurt op afspreken. Maar uiteindelijk hoor jij steeds minder van hem en drijft hij steeds verder weg. Of hij zegt dat hij het gevoel mist, dat hij niet klaar is voor een relatie, of dat hij zelf ook niet weet waarom hij zo doet, want jij bent hartstikke leuk. Fijn. Ondertussen ben je weer een teleurstelling rijker.

Waarschijnlijk is dit je weleens overkomen…

En ik zal je vertellen wat je moet doen als dit je nog eens overkomt. Want wat je eigenlijk moet proberen op het moment dat je voelt dat hij zich terugtrekt, is compleet het tegenovergestelde van wat je zou willen doen. Laat me het je uitleggen… Je hebt misschien sterk de neiging om juist meer bevestiging te zoeken. Dus je appt hem vaker, stuurt aan op een volgende date, je wordt wat gewaagder of meer sexy in je berichtjes. En misschien vraag je hem uiteindelijk op de man af wat de deal nu is: vindt hij je nou leuk of niet?

Ga dus op het moment dat hij zich terugtrekt niet thuis zitten kniezen, ‘telefoonstaren’ of social media stalken.

Ofwel: hij gaat naar achteren leunen en jij gaat vervolgens meer naar voren

En dat is nou precies wat je niet moet doen. Dit jaagt hem namelijk negen van de tien keer weg. Ga maar na: wat doe je als iemand die voor je staat steeds dichterbij komt? Juist, jij doet een stapje naar achteren en probeert vervolgens weg te komen. Wat je wel moet doen? Hetzelfde als hij. Leun ook naar achteren. Op het moment dat hij een stap terug doet, doe jij dat ook. Dus hij trekt zich terug? Dan jij ook. Dat wil zeggen dat je je gaat focussen op jezelf en op anderen, en minder op hem. Dat is niet makkelijk, want alles in je wil juist contact zoeken en bevestiging krijgen dat hij jou ook nog steeds leuk vindt. Maar vertrouw me, doe het niet. Juist door zelf ook een stap terug te doen geef je hem de ruimte om te ontdekken hoe hij erin staat. Hij ervaart geen druk van jou. Jij leunt namelijk naar achteren. Er is meer ruimte tussen jullie. Ruimte waarin jullie beiden kunnen ontdekken wat jullie willen: eruit stappen of juist weer nader tot elkaar komen?

Het is belangrijk dat je zelf ook die ruimte pakt wanneer de ander dat doet. Want als je vooral bezig bent met het zoeken van bevestiging of hij jou leuk vindt, verlies je soms de belangrijkste vraag uit het oog: vind jij hem nog wel leuk als hij zo doet? Daarbij kun je op het moment dat jij je ook terugtrekt met eigen ogen zien of hij inderdaad bij je terugkomt of niet. Maar dan wel helemaal uit zichzelf, niet omdat jij daarom vraagt.

Het allerbeste wat je in de tussentijd kunt doen? Ga daten. Met anderen that is.

Ik ben groot fan van meerdere mensen tegelijk daten. Het houdt je met beide benen op de grond, want omdat er meerdere spelers in de wedstrijd zijn, raak je niet zo snel compleet gefocust op één iemand. Ga dus op het moment dat hij zich terugtrekt niet thuis zitten kniezen, ‘telefoonstaren’ of social media stalken.

Ga juist gewoon doodleuk koffietjes doen met andere mannen. Gewoon, omdat je HEM even niet zo belangrijk moet maken. Omdat het je helpt inzien dat er echt meer mannen bestaan. Soms zijn ze zelfs nog leuker. Ik weet dat je er helemaal geen zin in hebt, maar dat is dan jammer. Trek je big girl pants aan en ga ervoor. Dit doe je voor jezelf. Je gaat je er beter door voelen. Let maar op.

Als hij weer contact zoekt…

Als jij niet meer bezig bent met hem, zal hij op een gegeven moment denken:hé… ik hoor al een tijdje niks van haar. Waarom niet? Wat is ze aan het doen? Dat is het moment dat hij weer contact gaat zoeken. Uit zichzelf. En let op: laat niet gelijk alles uit je handen vallen als hij met zijn vingers knipt. Nope, je bent een gewilde dame, dus als hij met je wil afspreken, mag hij gewoon achter in de rij aansluiten. Niet dat je beledigt of boos hoeft te doen, integendeel. Wees vriendelijk, maar verlies je zelfrespect niet uit het oog.

Mannen zijn soms net elastiekjes

Je vraagt je misschien af waarom hij zich terugtrekt. Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien twijfelt hij inderdaad aan jullie. En dat mag. Dat mag jij ook. Of misschien vindt hij je heel erg leuk en is hij daar zelf een beetje van geschrokken. Waarschijnlijk voelt hij dat jij hem ook leuker begint te vinden en gaat hem dat te snel.

Afstand hoeft niet per se negatief te zijn. Probeer het niet direct op jezelf te betrekken (dus niet: zie je wel, ik ben niet leuk genoeg). Soms zijn mannen net elastiekjes. Ze komen dichtbij en schieten daarna vaak weer terug. Realiseer dat en maak je geen zorgen. Doe ondertussen je eigen dingen en zie gewoon wat er gebeurt.

Voel je comfortabel met het feit dat je soms niet weet waar het naartoe gaat

Uiteindelijk is het heel simpel: je vindt elkaar leuk genoeg om elkaar beter te leren kennen, of niet. En als hij wegblijft en jou uiteindelijk niet leuk genoeg vindt, dan is het maar beter dat je daar nu achter komt. Je verdient namelijk iemand die helemaal gek op jou is. En niets minder dan dat. Period.