“Soms denk ik dat ik een onzichtbare sticker met de tekst ‘Kom naar mij!’ op mijn voorhoofd heb, die alleen leesbaar is voor ‘foute’ mannen. Want echt, dat zijn de enige types die ik aantrek! 
Aldus een dame die ik onlangs sprak. En ik weet dat zij niet de enige is die dat gevoel heeft.

Logisch…

Als je een vrouw bent, en helemaal als je een leuke vrouw bent (en dat ben je), trek je allerlei soorten mannen aan. Dus goede en zogenaamde foute mannen. Dat is heel normaal. Maar, nu komt het: er is een enorm verschil tussen foute mannen aantrekken en foute mannen daten!

Het kan zijn dat jij die foute mannen gewoon woest aantrekkelijk vindt…

Werp eens een blik op je liefdesleven tot zover. Heb jij een slinger players gedatet? Heb je meerdere relaties gehad met mannen die jou vooral een hoop pijn en verdriet hebben bezorgd? Is Love Is A Losing Game van Amy Winehouse de soundtrack van je liefdesleven geworden? Wat ik eigenlijk wil zeggen: zijn die foute mannen een patroon in je liefdesgeschiedenis? Als dat zo is, dan zegt dit iets over jou. Je kunt dit patroon doorbreken door allereerst zelf anders te handelen dan je normaal gesproken doet.

Foute boel? Durf vroeg af te kappen

De zogenaamde red flags zijn vaak in het begin al duidelijk. Zegt hij dat hij niet op zoek is naar iets serieus? Geloof hem. Wijst zijn gedrag erop dat hij weinig rekening met je houdt? Geloof het. Er zijn vaak talloze tekenen die er in een vroeg stadium al op kunnen duiden dat je te maken hebt met een zogenaamde foute man. En… hoef je geen raketgeleerde te zijn om die tekenen te zien.

Mijn tip? Probeer altijd bij jezelf te blijven en stel jezelf de vraag: vind ik dit oké? En ook: zou ik dit oké vinden voor mijn zus/toekomstige dochter/beste vriendin, als zij in deze situatie zat? Als het antwoord nee is, durf daar dan ook consequenties aan te verbinden.

Wees dus niet bang om in een vroeg stadium iets af te kappen waarvan je diep vanbinnen echt wel weet dat het niet goed voor je is. Hoop niet stiekem dat het beter wordt als hij ziet hoe leuk jullie het hebben. Denk niet dat hij vast positief zal bijtrekken naarmate de tijd verstrijkt. Hou jezelf niet voor de gek, maar onderneem actie.

Wees een vrouw die niet bang is om haar grenzen te bewaken

Om jezelf te wapenen tegen de ‘foute man’ in de datingjungle is het slim om duidelijke datingregels voor jezelf op te stellen. Regels die passen bij wat jij belangrijk vindt, bij hoe jij behandeld wilt worden, en vooral: die passen bij de relatie die jij graag zou willen hebben. Mijn regels waren bijvoorbeeld: als je met me wilt daten, spreken we minstens 3 dagen van tevoren af. Ik doe namelijk niet aan ad hoc daten. Ik date ook niet met mannen die een relatie hebben. Ik date niet met mannen die uitspreken dat ze niet op zoek zijn naar een relatie. Ik date niet met mannen die spelletjes spelen (wel appen/niet appen). En ik date niet met mannen die onbeschoft zijn. En zo had ik er nog een paar.

Het gaat er niet om dat jij dezelfde regels zou moeten hanteren, maar dat je voor jezelf weet wat voor jou belangrijk is in het datingstadium. Op die manier houd je altijd zelf de regie en word je strenger aan de poort. Wees niet bang om je grenzen te kennen en ze ook te bewaken. Dit maakt je geen zeikerd, integendeel, grenzen aangeven is juist ontzettend aantrekkelijk.

Vertrouw erop dat er een leukere, betere man voor jou bestaat

Heb er écht vertrouwen in dat je geen genoegen moet nemen met een man die niet goed (genoeg) voor je is. Geloof erin dat afkappen soms het beste is, omdat je weet dat er een leukere, betere man voor jou bestaat met wie je dolgelukkig gaat worden. En doe eens gek! Geef one of the good guys ook eens een kans. Ga juist eens op date met die aardige, saai ogende kerel bij wie je alarmbellen niet gaan rinkelen. Door andere types te daten zul je zien hoe het ook kan, en is de kans groot dat het je iets heel anders oplevert dan weer dat gebroken hart.

 

Kom jij naar de workshop Me, Myself & Who op zaterdag 16 maart? Lees hier meer!