Voelt jouw verliefdheid aan als een obsessie?

//Voelt jouw verliefdheid aan als een obsessie?
  • obsessie

Heb jij weleens last van obsessieve gevoelens voor een man die je leuk vindt? Je weet wel, dat gevoel dat hij constant door je hoofd spookt? Dat je je eigenlijk continu afvraagt wat hij aan het doen is en met wie? En je maar blijft analyseren wat hij precies met zijn laatste what’s-app berichtje bedoelde? Dat je steeds terugdenkt aan de dingen die hij zei, de laatste keer dat je hem zag? En je jezelf betrapt dat je je telefoon net iets te vaak checkt? En dat je je afvraagt waarom hij ineens afstandelijker doet?


Je bent niet de enige met een obsessie 

Misschien herken je dit en schaam je je zelfs een beetje voor die obsessieve gevoelens. Je bent tenslotte toch geen zestienjarige op de middelbare school? Maak je geen zorgen. Je bent zeker niet de enige die hier weleens last van heeft. Ik herken dit zelf helemaal en vele van de vrouwen die wij bij de MeetCute coaching of workshops tegenkomen ook. Sommige vrouwen hebben het steeds weer een obsessie. De gevoelens zijn hetzelfde, alleen is het telkens een andere man. Anderen hebben er bijna nooit last van. De oorzaak van deze obsessieve gevoelens kunnen wat dieper liggen, zoals verlatingsangst. Hannah Cuppen schreef er een mooi en herkenbaar boek over: Liefdesbang. Een aanrader om hier eens dieper in te duiken.

Zo kom je snel van die obsessieve gevoelens af

Maar ik snap ook dat je je gewoon nu wat beter wilt voelen. En dat kan ook. Want obsessieve gevoelens hebben is helemaal niet leuk. Het is vermoeiend, je voelt je afhankelijk en het maakt je gewoon boos op jezelf. Want hoe kan dat nou dat je dit niet onder controle hebt?

Gelukkig zijn er manieren om je ‘instant’ beter te voelen. In feite hoef je alleen maar precies het tegenovergestelde te doen van wat je nu doet. Want het gekke is: hoe onbelangrijker je hem maakt, hoe meer hij juist naar je toe zal trekken. En andersom. Het klinkt misschien te makkelijk, maar het is echt waar. En door een aantal simpele stappen, kom jij van je obsessie af.

Stap 1: maak hem minder belangrijk

Het eerste wat je moet doen: hem minder belangrijk maken in je leven. Pas de volgende punten toe:

  • Je agenda en je plannen niet om hem laten draaien.
  • Stop met bewust letten op wat je wel en niet zegt als je contact met hem hebt.
  • Stop met proberen hem blij en gelukkig te maken.
  • Niks “lief doen” en “ik begrijp het, geen probleem”, als hij iets iets doet wat jij niet tof vindt.

Stap 2: verschuif de focus van hem naar jou

Het tweede wat je kunt doen is je richten op iets anders dat belangrijk voor jou is. Namelijk: jij zelf. De focus moet weer op jezelf komen te liggen in plaats van de ander. Een simpele oefening die hierbij kan helpen is om echt even een moment voor jezelf te nemen. Ga er even voor zitten. Zet een kop thee of pak je een glas wijn. Pak een notitieblok en denk na over de vraag: waar gaat MIJN hart sneller van kloppen? Wat vind ik nu echt leuk? Waar heb ik een passie voor? Kies iets wat niks met hem of met andere mannen te maken heeft. Misschien is het voor jou dansen, koken, of iets anders. Richt je gedachte even compleet op datgene.

Het klinkt misschien wat zweverig, maar stel je gewoon eens voor dat al die passie, energie en liefde daar naartoe stroomt. Je merkt dan al hoe goed het voelt om even aan iets anders te denken, aan iets wat jouw persoonlijk echt blij maakt. Steeds wanneer je gedachtes weer afdwalen naar hem, verschuif je de focus weer en breng je de aandacht naar datgene wat belangrijk voor jou is.

Pas deze twee stappen toe en je zult zien dat het ook voor jou werkt. Zodra je stopt met het “man-pleasen” en je de focus verschuift van hem naar jou, zul je zien dat je je beter voelt. Je krijgt meer controle over je eigen emoties. Je gevoel van wel of niet gelukkig zijn hangt niet meer af van zijn acties. Het klinkt makkelijk en dat is het ook. Maar je moet het willen, daar begint het mee.

Tip: Lees ook het artikel 3 tekenen dat je te beschikbaar lijkt.

2018-02-27T11:39:57+00:00By |Jij en de liefde|
Alles over daten anno nu