“In het begin was ons contact heel leuk. En terwijl ik hem eerst niet eens zo boeiend vond, ging ik hem steeds leuker vinden. Na een paar dates was ik om. Ik vond hem echt leuk! Maar vanaf dat moment begon mij ook langzaam op te vallen dat hij steeds minder van zich liet horen. Zijn berichten werden korter, het contact nam af en zijn toon werd minder enthousiast. Ik heb toen een paar lieve berichtjes gestuurd en een keer gebeld. Ik stelde ook een paar keer voor om af te spreken. Hij zegt dat hij druk is. Ik heb hem vanmorgen nog een appje gestuurd. Ik zie dat hij online is geweest, maar ik heb geen reactie gehad. Hij zoekt nog wel contact, maar veel minder dan eerst. Ik snap het niet. Wat is er gebeurd?”

Zou dit zo een verhaal van jou kunnen zijn?

Dit soort verhalen hoor ik als datingcoach dagelijks. Iedereen wil snappen waarom het zo loopt. Er kunnen echter honderden redenen zijn waarom iemand ineens verandert in gedrag. Soms heeft de man in kwestie een vermijdende hechtingsstijl en schrikt hij van het idee dat het iets zou kunnen worden tussen jullie, en trekt hij zich daarom terug. Soms is er een ander in het spel. En soms is hij simpelweg ‘just not that into you’. Alleen wil ik het nu even niet hebben over wat er met hem kan zijn in deze situatie, maar over wat er met jou kan gebeuren.

Want in het bovenstaande voorbeeld zie je niet alleen een duidelijke shift in het gedrag van hem, maar ook in het gedrag van haar. Hoe leuker zij hem begint te vinden – en hoe meer hij zich terugtrekt –, hoe meer ze in hem investeert. En daar is ze zeker niet de enige in.

Met investeren in de ander bedoel ik in dit geval: aan iemand denken, contact zoeken, je best doen om een leuke versie van jezelf te laten zien, initiatief nemen in contact, voorstellen om af te spreken, beschikbaar zijn, over hem praten met anderen, berichten en eerdere contactmomenten analyseren, checken of hij online is op WhatsApp of social media, fantaseren over een mogelijke toekomst, moeite doen voor die ander, enzovoort, enzovoort.

En dit lijkt logisch…

Als je iemand leuk vindt, dan wil je daar toch gewoon aan toegeven? Op zich is daar ook niets mis mee. Maar met die heart-shaped glasses op kun je soms een belangrijke vraag vergeten: in hoeverre is deze investering wederzijds? Ofwel: waar sta jij op dit moment op zijn prioriteitenlijst?Jouw tijd en energie zijn kostbaar. Hoeveel jij in die ander investeert, zou daarom niet alleen afhankelijk moeten zijn van hoe leuk jij die ander vindt, maar vooral ook van hoeveel hij in jou investeert. Zoals Janet Jackson zou zeggen: “What have you done for me lately?”

Wat ik vaak zie, is dat vrouwen juist meer gaan investeren op het moment dat ze voelen dat de interesse bij die ander afneemt.

Misschien overkomt dit jou ook weleens. Als je het idee hebt dat zijn interesse minder wordt, ga jij juist meer je best doen om te laten zien hoe leuk jij bent. In de hoop daarmee zijn interesse weer aan te wakkeren. Dit voelt misschien als een natuurlijke reactie, maar vaak heeft dit juist een averechts effect. Hoe meer jij investeert, hoe minder je – negen van de tien keer – van hem terugkrijgt. Jij bent als het ware aan het ‘overinvesteren’. Dit zorgt voor een negatieve vibe, en dat is niet aantrekkelijk.

Een relatie met jou moet als het hoogst haalbare aanvoelen. Yes, that’s right!

Besef dat een man jouw aandacht en tijd niet alleen moet, maar ook echt wil verdienen. Een relatie met jou moet voor hem aanvoelen als het hoogst haalbare. Iets waar hij zijn best voor moet doen. Niet iets dat hij zomaar op een presenteerblaadje aangeboden krijgt, alleen maar omdat jij hem toevallig leuk vindt. En zeker niet wanneer hij er zelf juist steeds minder voor doet.

Het is het eeuwenoude spelletje van de man die wil veroveren en de vrouw die veroverd wil worden. En nu kun je denken: Wake up, Nathalie! Het is 2019 en ik wil zelf veroveren! Ik zeg niet dat je niet mag veroveren, maar ik adviseer je dat op een andere manier te doen. Een manier die hem aantrekt in plaats van afstoot.

Moet je iemand dan gelijk afschrijven als jij hem leuk vindt en je merkt dat hij minder in jou investeert?

Nee hoor! Stel jezelf wel de vraag: waar sta ik op zijn prioriteitenlijst? Aan de hand daarvan bepaal je vervolgens waar hij staat op jouw prioriteitenlijst. Investeer in deze fase nooit meer in hem dan andersom. Dus als hij plots minder berichtjes stuurt, doe jij dat ook. Als hij niet voorstelt om af te spreken, doe jij dat ook niet. Als hij afstandelijk doet, maar je wel last minute oproept om spontaan af te spreken, wees dan niet beschikbaar en stel voor om op een later moment af te spreken. Begrijp me niet verkeerd, je hoeft absoluut geen spelletje te spelen. Blijf gewoon vriendelijk en volwassen. Laat blijken dat je hem leuk vindt door bijvoorbeeld op een berichtje van hem te reageren met: Wat superleuk om van je te horen! Kortom: uit gerust hoe je je voelt. Maar stem tegelijkertijd de mate van jouw investering in hem af met waar jij staat op zijn prioriteitenlijst.

Dit kan twee effecten hebben. Het kan zijn dat hij steeds minder moeite doet en dat jullie contact verwatert. In dat geval is er niks verloren, want je wilt (hoop ik) iemand die 100% voor je gaat. Maar het kan ook zijn dat hij zich juist meer aangetrokken tot je voelt op het moment dat hij merkt dat jij ook minder in hem investeert. Dat hij denkt: Ai, straks stopt dit en dat wil ik eigenlijk helemaal niet! In dat geval zal hij juist weer meer gaan investeren in jou.

Dus door zelf minder je best te gaan doen in plaats van meer, zie je ook beter of hij echt voor jou wil gaan, en of hij jouw tijd, energie en liefde wel verdient. Het is geen spel of hogere wiskunde: het is simpelweg handelen volgens manier A of manier B. Probeer het eens uit!