“Gewoon jezelf zijn.” Dat is het datingadvies dat we elkaar graag geven. Maar in dit onschuldig klinkende zinnetje schuilt een enorme valkuil. Iets wat maakt dat ‘gewoon jezelf zijn’ eigenlijk de slechtste datingtip is die je kunt krijgen. Scrol naar beneden en lees waarom.

Ehmm… wat is jezelf zijn precies?

Om jezelf te kunnen zijn moet je allereerst weten wie je bent. En dat is best lastig. Je zou kunnen kijken naar wat je allemaal hebt gedaan, wat je hebt meegemaakt, welk gedrag bij je hoort. Maar maakt dat wie je bent? En vervul je niet verschillende rollen in je leven? Dus als iemand zegt “Wees jezelf”, over welke zelf hebben we het dan? Daarnaast zijn er misschien delen van jezelf die je zelf nog niet eens kent, puur omdat je sommige situaties nog niet hebt meegemaakt. Weten wie je echt bent is vaak complexer dan het klinkt. Alleen daarom al is het advies om ‘gewoon jezelf te zijn’ slecht. Ik moet wel toegeven: zelf heb ik dat advies ook weleens gegeven. Maar nu denk ik daar echt anders over…

Als mensen zeggen: “Wees lekker jezelf”, bedoelen ze eigenlijk: doe je vooral niet anders voor dan je bent.

Daar ben ik het mee eens. Maar let op, soms proberen we een goede indruk te maken en denken we onbewust: hoe zou mijn date graag willen dat ik ben? Hoe kan ik doen en wat kan ik zeggen om in de smaak te vallen? Je verliest jezelf dan onbewust uit het oog. Je staat niet stil bij hoe jij je eigenlijk voelt, hoe jij zou willen doen, of wat voor effect die ander op jou heeft. En ook: of je date past bij waar JIJ naar op zoek bent.

Als ik zeg dat ‘gewoon jezelf zijn’ een superslecht datingadvies is, bedoel ik dus niet dat je juist een masker op zou moet zetten. Ik doel erop dat je juist niet bang moet zijn om een andere, een betere versie van jezelf te worden.

Gewoon jezelf zijn zegt namelijk impliciet dat het niet nodig is om te groeien.

En dat is precies waarom gewoon jezelf zijn zo’n slecht advies is. Want het geeft je permissie om vooral niet buiten je comfortzone te gaan. Het geeft de indruk dat het onzin is om nieuwe ervaringen op te doen, om je horizon te verbreden en jezelf op wat voor manier dan ook uit te dagen of te ontwikkelen, waardoor iets beter voor je werkt. Gewoon jezelf zijn geeft je een excuus om lekker veilig te blijven wie je al was. En [ik zet even een Dr. Phil-stemmetje op]: “How is that working out for you?”

Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk…

Als datingcoach coach ik vrouwen die vastlopen in het daten of in de liefde. Stel, er komt een vrouw bij mij die altijd heel nerveus wordt als ze op date gaat, waardoor haar dates vaak ongemakkelijk zijn en het telkens op niets uitdraait. Als ik tegen haar zou zeggen dat ze gewoon zichzelf moet zijn, is zij daar niet mee geholpen. Zichzelf zijn in die situatie is namelijk toegeven aan de zenuwen en een nerveuze houding aannemen. Ze heeft er veel meer aan als we gaan onderzoeken waar die nerveuze gevoelens vandaan komen, en hoe ze kan oefenen om weer regie te krijgen over haar nervositeit. Ze kan zo een betere versie van zichzelf worden, waarbij ze haar zenuwen de baas is en er tijdens het daten ruimte voor haar ontstaat om te laten zien wat ze wil laten zien.

Nog een voorbeeld. Als er een dame bij mij komt die altijd heel defensief en onaardig wordt als ze een man leuk begint te vinden, zou het gek zijn als ik zou adviseren dat ze vooral zichzelf moet blijven. Want die versie van haarzelf gaat haar nooit aan die leuke relatie helpen waar ze zo’n behoefte aan heeft. Die jaagt juist alle mannen weg!

Kortom, het advies om gewoon jezelf te zijn, ontmoedigt je om een betere versie van je huidige zelf te zijn. En dat maakt het het slechtste datingadvies ooit.