“Ik heb het druk met werk, mijn sociale leven, sporten en alle verplichtingen die bij het leven horen. Ik heb nu écht geen tijd om te gaan daten.” Dit is misschien wel het excuus dat ik het meeste hoor. En als drukke ondernemer zijnde snap ik dit helemaal. Maar besef wel, als je niks doet en wacht op het moment dat je grote liefde zomaar aan zal bellen, dan blijf je voor altijd single. Met andere woorden, als je liefdesleven belangrijk voor je is, dan moet je er tijd voor maken. Het goede nieuws is: daten hoeft niet heel tijdrovend te zijn. Hierbij een paar tips voor wat extra motivatie.

Waar doe je het voor?

Als je niet helder voor ogen hebt wat je wilt bereiken, dan is het lastig om er tijd voor te maken. Je stapt ook niet zomaar in de auto om doelloos rondjes te rijden. Om gemotiveerd te zijn moet je weten waar je naartoe gaat. Dat geldt ook voor je liefdesleven. Een kleine oefening. Als alles mogelijk is, en als je geen last had van gebrek aan tijd, angsten of andere belemmeringen, hoe zou jouw ideale relatie er dan uitzien? Maak vervolgens een lijstje met minstens tien acties die je binnen nu en zes maanden gaat ondernemen om je liefdesdoel te bereiken. Bijvoorbeeld:

  1. Ik ga me aanmelden bij een datingsite.
  2. Ik stel mezelf ten doel om minimaal om de 2 weken een date te hebben. Dat mogen ook korte dates zijn.
  3. Ik ga vaker ‘ja’ zeggen tegen uitnodigingen voor dingen waar ik nieuwe mensen kan ontmoeten.
  4. Ik ga bewust tijd vrijmaken om te daten.

Enz.

Tip! Ben je visueel ingesteld? Maak dan een moodboard van hoe jouw ideale relatie, je gelukkigste versie van jouw liefdesleven eruitziet.

Efficiënt daten: hou het kort en simpel

Een date hoeft niet altijd te betekenen dat je de hele avond samen op stap gaat. Vergeet de driegangendiners, avondjes cocktails drinken en bioscoopbezoeken. Beperk je dates in eerste instantie tot het drinken van een koffietje. Spreek af in een leuk tentje en maak de date niet langer dan een uur. Ideaal is bijvoorbeeld zaterdagmiddag om een uur of vier. Dan heb je de hele ochtend en het grootste gedeelte van de middag voor jezelf en ben je om iets na vijven weer thuis. Dan heb je de hele avond nog voor je. Het werkt perfect, want als de date niets is, ben je tenminste niet een hele avond kwijt. En als het wel heel leuk is, kun je er altijd voor kiezen om wat langer te blijven hangen. Maar dat beslis je gewoon op dat moment als je daar zin in hebt. Klinkt goed, toch?

Maak ruimte voor de liefde

Het is heel simpel. Als je iets heel graag wilt, dan maak je er tijd voor. Dat geldt voor alles in het leven, en voor daten is het niet anders. Het is makkelijk om je mee te laten slepen in de waan van de dag. Als je merkt dat je bomvolle agenda dichtslibt en er nul ruimte meer is voor daten, vraag jezelf dan af: hoe belangrijk is het voor me dat ik gelukkig word in de liefde? Hoe graag wil ik eigenlijk die leuke relatie waar ik van droom? Als het belangrijk is, maak er dan ruimte voor. Maak de liefde een prioriteit. Het kan helpen om het heel praktisch te plannen. Bijvoorbeeld: elke dinsdagavond van 20:00 tot 21:00 en elke zaterdag van 11:00 tot 12:00 besteed ik tijd aan mijn liefdesleven. Of dat ‘scrollen op Tinder’ is of op date gaan, dat is aan jou. De slogan van Nike zegt genoeg: Just Do It.