Eens in de zoveel tijd krijg ik een boze reactie onder mijn social media posts. Meestal in de trant van: waarom zou ik een relatie moeten hebben om gelukkig te zijn? Ik antwoord dan altijd: “Je hebt gelijk, dat hoeft helemaal niet!” Ik richt me namelijk niet op de vrouw die niet zit te wachten op een relatie, maar juist op de single vrouw die op een punt in haar leven is dat ze wél graag een relatie zou willen, maar bij wie dit op een of andere manier niet wil lukken.

Ergens snap ik die reacties wel hoor. Huisje-boompje-beestje wordt doorgaans nog altijd gepresenteerd als het ideaalplaatje. En als je het idee hebt dat dit zogenaamde ideaalplaatje je wordt opgelegd, kan dat behoorlijk irritant zijn. Want wie zegt dat je niet gelukkig kunt zijn zonder een partner? Of zelfs gelukkiger?

Het valt me op dat ik steeds meer vrouwen tegenkom die heel bewust single door het leven gaan. En zeker niet uit verbitterdheid of angst, zoals je misschien zou denken. Maar gewoon omdat ze meer voordelen zien in het niet hebben van een partner. Net als dat er steeds meer mensen bewust kinderloos zijn, zijn er ook steeds meer mensen bewust partnerloos. En geef toe, daar zitten zeker voordelen aan.

Uiteindelijk wil iedereen gelukkig zijn. En gelukkig zijn heeft – zoals ik het zie – niets te maken met single zijn of een relatie hebben. Je kunt supergelukkig zijn of je miserabel voelen als single zijnde. Maar je kunt ook ongelukkig zijn of je verschrikkelijk eenzaam voelen wanneer je in een relatie zit. Of andersom. Of je nou een relatie wilt of niet, het is fijn om vrede te hebben met je single status. Dat wil niet zeggen dat je altijd maar de ‘happy single’ (vind je dat ook zo’n vreselijke term?) moet uithangen. Het is meer dat je je geluk niet laat afhangen van het wel of niet hebben van een relatie. Zo schreef ik in mijn boek Whatever, I’ll just date my Fridge over de valkuil van het niet alleen willen zijn:

 “Ze zeggen weleens dat je pas liefde kunt vinden als je zelf gelukkig bent. Er is wel een duidelijk verschil tussen er soms van balen en je totaal ongelukkig voelen door het feit dat je geen relatie hebt. Dat laatste is ‘gevaarlijk’, omdat de kans dan aanwezig is dat je het ‘niet meer single willen zijn’ laat meewegen in je zoektocht naar een leuke relatie. En dan kies je niet altijd het beste voor jezelf. Om het wat dramatischer te stellen: je kunt geen wijze partnerkeuze maken als het single zijn ondragelijk voor je is.”

En… hoeveel van jouw dames hebben al verkering?

Ik heb al veel dames mogen coachen. Ik denk dat ik zeker elke week van een buitenstaander de vraag krijg: hoeveel dames hebben door jouw coaching al een partner gevonden? En dan leg ik telkens weer uit dat sommigen inderdaad een leuke partner vinden, maar dat dit niet altijd het geval is, omdat dat ook niet altijd het doel is. Ik ben geen matchingbureau. De meerwaarde van mijn coaching zit vaak dieper dan dat, denk aan aspecten die de basis vormen in de zoektocht naar een fijn liefdesleven.

Bijvoorbeeld dat mensen weer regie hebben over hun emoties en gedrag in hun liefdesleven. Dat ze waardevolle skills en technieken leren die hen helpen om efficiënter en meer relaxed te gaan daten. Dat ze vanuit zelfacceptatie en zelfliefde gaan daten. Dat ze zich bewust zijn van hun grenzen en deze ook kunnen bewaken. Dat ze weten wat ze zoeken in een partner en wat niet, maar ook waarom. Dat ze in een vroeg stadium kunnen onderkennen dat iemand niet goed – of niet goed genoeg – voor hen is en knopen durven doorhakken. Dat ze weer echt geloven in de liefde en niet bang zijn om echt actie te ondernemen.

En die partner? O geloof me, die volgt vanzelf. Voor de een is dat op het moment dat ze in het coachingstraject zit, dus ja, die vindt inderdaad een partner. Super! Voor de ander gaat daar eerst nog een periode overheen waarin ze geniet van het single zijn, het ontdekken van de leuke kant van het daten en niet voor minder gaan. En weer een ander realiseert zich dat ze tijdelijk-  of misschien wel voor altijd – helemaal geen partner wil, en kiest ervoor om al die opgedrongen verwachtingen van haarzelf en haar omgeving naast zich neer te leggen. En ook dat laatste is helemaal goed. Net als dat het ook prima is als je juist wel samen met iemand wil zijn. Want hoe fijn is het dat we daar gewoon zelf een keuze in kunnen maken! En daar hoeft niemand over te oordelen. Want je bent echt niet pas geslaagd in het leven als je een relatie hebt (of andersom).

De belangrijkste relatie is die met jezelf. Als het je lukt om de liefde uit jezelf te halen en je geluk niet afhankelijk is van een ander, dan kan een partner een hele mooie aanvulling zijn. En of je dat juist wel niet wil, het is helemaal oke. Cheers to you! Cheers to us!

Meer kijk- & leestips over dit onderwerp: