“Ik ben al zo lang vrijgezel. Soms denk ik dat er echt iets mis is met mij.”

Dit hoor ik single vrouwen maar al te vaak zeggen. En als je denkt dat ik vooral met 
onzekere dames te maken heb, heb je het goed mis. Maar als de liefde lang op zich laat wachten, of het steeds maar niet wil lukken, kan dit op termijn toch aan je zelfvertrouwen gaan 
knagen. En daar spelen ook de mensen om je heen vaak een rol in. Misschien wel meer dan 
je denkt.

Je omgeving kan er onbewust voor zorgen dat je je als chronisch single zijnde toch een beetje ‘mislukt’ kunt voelen.

Neem alleen al het feit dat we het heel normaal vinden om te pas en te onpas naar de status quo van het liefdesleven van een single persoon te informeren. Op elke verjaardag vraagt er wel iemand of je nu al eens een leuke vriend hebt gevonden, nog dates hebt gehad en of je Tinder gebruikt (en of ze even mogen Tinderen voor jou). En hoewel het meestal uit oprechte interesse is, kan het goed zijn dat dit soort vragen en opmerkingen na 1000 keer toch anders voor je gaan klinken. Een paar voorbeelden:

“Ben je nou nog steeds vrijgezel? Hoe kan dat nou, zo’n leuke meid!” 
–> KLINKT ALS –> Aan je uiterlijk ligt het niet, dus het zal vast je gedrag zijn!

“Je bent zeker te kritisch!” –> KLINKT ALS –> Laat je eigen wensen en behoeftes eens varen en neem genoegen met wat minder. Het is tenslotte je grote liefde maar!

“Jouw succes is intimiderend, dat schrikt mannen af.” -> KLINKT ALS  –> 
Doe je een beetje dommer voor dan je bent en schep vooral niet op over wat je bereikt hebt. Dan voelt hij zich beter over zichzelf.

Oké, een beetje sarcastisch is het wel. Maar je snapt mijn punt. Telkens dit soort vragen en opmerkingen krijgen kan je onbewust het idee geven dat er iets mis met je is als je single bent, omdat het je blijkbaar niet lukt om aan de verwachtingen of aan de norm te voldoen. En dat kan pijnlijk zijn. Het kan er zelfs voor zorgen dat je écht aan jezelf gaat twijfelen. Dat vind ik een kwalijke zaak, want het is onterecht en het helpt je zeker niet verder in je zoektocht naar de liefde.

Hoe snoer je nieuwsgierige aagjes de mond?

Wanneer je last hebt van iets te nieuwsgierige aagjes, die ongewenst naar je liefdesleven vragen, is mijn advies altijd: spreek uit dat je daar geen behoefte aan hebt. Je hoeft namelijk geen antwoord te geven op dit soort vragen. Het is helemaal prima om op een vriendelijke en duidelijke manier kenbaar te maken dat er meer interessants aan jou is dan enkel jouw status als single. Bijvoorbeeld:

“Ik merk dat ik het vervelend/niet prettig vind om hier telkens over te praten/vragen over te beantwoorden. Als er iets noemenswaardigs gebeurt in mijn liefdesleven en ik dit wil delen, dan begin ik er liever zelf over/hoor je het van mij.”

Dit is de echte reden waarom je nog single bent

Maar wat ik je vooral zou willen zeggen, is: wees eens even lief voor jezelf. Er is niks mis met je. Je bent leuk genoeg. Het is niet dat je niks te bieden hebt. Er rust geen vloek op je,liefde is ook gewoon voor jou weggelegd. De reden dat je single bent, is zo simpel dat je misschien wel kwaad wordt als je dit leest: je bent hem gewoon nog niet tegengekomen.

Dat wil niet zeggen dat je niet kritisch kunt kijken naar je eigen rol in dit verhaal. Als je iets graag wilt en het lukt niet, kan het absoluut lonen om je eens te verdiepen in waarom het steeds niet lukt. Dat geldt ook zeker voor je liefdesleven. Misschien heb je bepaalde patronen ontwikkeld die je moet doorbreken, of is het enkel je mindsetof je benadering die je hier en daar wat kunt bijschaven om toch hele andere resultaten te behalen. Of misschien heb je gewoon een liefdevolle schop onder je kont nodig. Kom maar naar mij. JDat is iets heel anders dan geloven dat er iets mis met jou is.

Baby you should go and love yourself

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de negatieve dingen die je tegen jezelf zegt of die je je laat wijsmaken als het op je liefdesleven of je singlestatus aankomt. Negatieve overtuigingen over jezelf of over de liefde zullen je namelijk alleen maar in de weg zitten als je gaat daten. Het begint met een positieve mindset, een gezonde portie zelfvertrouwen en liefde voor jezelf. Alle clichés zijn waar wat dat betreft. En het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar zullen we dan in ieder geval afspreken dat je nooit meer gaat twijfelen of er iets mis met jou is en dat je daarom single bent? Deal!