“Ik val nou eenmaal op foute mannen, op bad boys, op onbereikbare of onmogelijke types. En tja, die trouwe, saaie types die te graag willen, daar voel ik me gewoon niet toe aangetrokken.”

Als dit zomaar een uitspraak van jou had kunnen zijn, dan is dit artikel voor jou.

Ik snap het helemaal, de klassieke bad boyheeft nou eenmaal vaak iets woest aantrekkelijks!

De vraag is: tot hoever ga je daarin mee, wanneer je op zoek bent naar een serieuze relatie? Want ja, er hangt vaak een pittig prijskaartje aan dat soort mannen. In hoeverre wil je dat betalen? En ten koste van wat? Zou je genoegen kunnen nemen met een liefdesleven bestaande uit een aantal superleuke, onvergetelijke momenten, maar ook veel onzekerheid, pijn en verdriet? Hoelang ga je door met mannen daten die nooit écht voor je gaan, waardoor je uiteindelijk het liefdesleven, en misschien wel het gezinsleven dat je voor jezelf voor ogen had, misloopt?

Rationeel gezien klinkt dit belachelijk, natuurlijk wil je alleen het beste voor jezelf! Maar emoties, verlangen, en vooral onbewuste patronen, eerdere ervaringen, belemmerende gedachtes en persoonlijke overtuigingen spelen ook een rol. En daarom is het soms heel lastig om echt te stoppen met relaties die ongezond voor je zijn. Heel frustrerend!

Wanneer is een man eigenlijk een foute man?

Laten we eens stilstaan bij wat een foute man eigenlijk is. Er zijn verschillende gradaties ‘foute’ of ‘moeilijke’ mannen (en vrouwen, maar ik heb het nu over mannen). Bepaalde mannen lijken fout, maar zijn het niet. Andere zijn gewoonweg ongezond of zelfs gevaarlijk. Sommige mannen kun je inspireren om te veranderen, andere kun je beter per direct gedag zeggen. Het is lastig om mannen in hokjes te stoppen en labels op te plakken, maar een beetje orde scheppen in de wereld van foute mannen helpt om meer inzicht te krijgen in het type waar jij mee dealt. Bij dezen:

 

  • Er zijn mannen die gewoon geen goede match met jou zijn.Gewoon omdat jullie anders in het leven staan. Dat kan heel jammer en verdrietig zijn, maar hoeft niet te betekenen dat het om een ‘foute’ man gaat. Toch kun je te lang blijven hangen.
  • Er zijn mannen die simpelweg onwetend zijn.Dit zijn de clueless types die gewoon niet goed weten hoe het hoort. Ze zijn zoekende in hoe je je gedraagt in het daten en de liefde. Het kan zijn dat ze zelf nooit een goed voorbeeld hebben gehad, of dat hun visie verstoord is door het snelle, moderne daten (swipecultuur), op zoek zijn naar perfectie, fear of missing out).
  • Er zijn mannen die ‘ingewikkeld’ zijn.Dit zijn mannen die wél liefde zoeken, maar bijvoorbeeld belemmerd worden door eerdere negatieve ervaringen of overtuigingen die bij hen heersen. Of mannen die last hebben van een vermijdende of angstige hechtingsstijl, die opspeelt wanneer het daten wat serieuzer lijkt te worden. Je krijgt vaak geen hoogte van deze mannen. Meestal komt het nooit tot een echte relatie met uitgesproken commitment.
  • Er zijn mannen die écht toxiczijn.Denk aan mannen die agressief zijn, die je fysiek of emotioneel mishandelen of zwaar narcistisch zijn. Dit is het soort man waarvan je hard weg wilt rennen. Ook in het daten kan dit al naar voren komen. Denk aan extreme jaloersheid, of boosheid om praktisch niets. Dat je merkt dat je op eieren loopt. Zit je in zo’n situatie of denk je dat je daarin zit? Wees dan niet bang om professionele hulp te zoeken, om je te helpen hieruit te komen. Schaam je niet.

Hoe weet je of je in een ongezonde relatie zit?

Kijk eens echt naar binnen. Je gevoel zegt het allemaal. Een relatie (of daten) met een foute man voelt namelijk niet goed. Je voelt je over het algemeen rot over de situatie. De vuistregel: als het slecht voelt, is het niet goed.

Zo stel je vaak alles in het werk om de liefde van je partner te krijgen. Je zet jezelf opzij voor zijn welzijn en eigenlijk weet je niet goed meer wat jouw eigen behoeften zijn. Dit blijft zich herhalen. Als beloning hoop je de liefde en aandacht te krijgen waar je zo naar verlangt.

Een gezonde relatie

Liefde hoort goed te voelen. Je hoort rust te ervaren in plaats van onrust. In geval van liefde twijfel je niet aan zijn gevoel voor jou. Je voelt je niet angstig en je weet waar je aan toe bent. Je kunt echt jezelf zijn, niet alleen de leukste versie die bij hem in de smaak valt, maar ook de jij die soms niet lekker in haar vel zit, en ook weleens chagrijnig of verdrietig is. En dat is allemaal wederzijds en helemaal oké. Daarbij is een gezonde liefdesrelatie nooit af, maar blijft die groeien en zich ontwikkelen, in positieve zin.

De focus op hem

Een ander kenmerk van een ongezonde relatie (of datingsfase) is dat je focus vooral op hem gericht is. Dat wil zeggen dat de dingen die je doet er vooral op gericht zijn om hem gelukkig te maken. Je kookt bijvoorbeeld voor hem, omdat je hoopt dat hij dan blij met je is en jullie een leuke avond hebben. Niet omdat jij het gewoon heerlijk vindt om te koken. Alles wat je doet is erop gericht om bij hem in de smaak te vallen. In de hoop daar liefde voor terug te krijgen.

Waarom zou je bij iemand blijven die niet goed (genoeg) voor je is?

Hoewel je rationeel heus wel weet dat sommige dingen niet door de beugel kunnen, kies je er wellicht toch voor om in de situatie te blijven. Doorgaan voelt namelijk nog altijd beter dan ermee stoppen. En misschien voelt het wel alsof je geen keus hebt. Dat je zo gek op hem bent, dat het voelt als een verslaving waar je geen zeggenschap meer over hebt. Misschien schaam je je er zelfs voor en bespreek je het niet meer met je omgeving, uit angst om voor gek te worden verklaard.

Maar waarom stop je er niet gewoon mee? Allereerst omdat het nooit alléén maar negatief is. Als dat zo was, was het waarschijnlijk makkelijker om gedag te zeggen. Er zijn ook leuke momenten. Maar hoe is het nu met die leuke momenten, als je heel eerlijk bent? En neem je onbewust niet genoegen met kruimeltjes? Dat wil zeggen dat je al heel blij bent met een klein beetje aandacht, een leuk berichtje, goede seks of eens in de zoveel tijd een lief gebaar.

Stiekeme winst

Daarbij kan er nog iets anders een rol spelen. En dat is de onbewuste winst die je zelf uit de situatie haalt. Laat me dat toelichten. Een van mijn diepliggende overtuigingen toen ik nog single was, was de volgende: “Mannen willen zich niet aan mij binden. Misschien wel aan andere vrouwen, maar op een of andere manier niet aan mij.”

Ik vond dat ik daar ook veel bewijsmateriaal voor had. Ik had tenslotte vaak genoeg meegemaakt dat mannen die ik had gedatet uiteindelijk niet voor mij gingen, maar wel voor een dame die na mij kwam. Maar wat gebeurde er nou steeds? Onbewust zocht ik altijd mannen die mijn overtuiging bevestigden. Ik gedroeg me onbewust ook op een bepaalde manier, die ervoor zorgde dat de uitkomst altijd hetzelfde was. Mijn onbewuste, stiekeme winst daarbij was dat ik kon zeggen: “Zie je nou wel? Ik wilde wel, maar hij niet!”

Mijn omgeving vond het maar sneu voor mij en die ander was een sukkel. Dat maakte mij ‘de betere persoon’ en hem de foute gast. Met als gevolg dat ik nooit kritisch naar mezelf hoefde te kijken. Het lag tenslotte niet aan mij, maar aan die ander… Toch?

Fout! Het lag wel degelijk ook aan mij. En wat was het bevrijdend om me dat te realiseren!

Door mijn eigen patronen, door mijn hechtingsstijl. Door mijn belemmerende overtuigingen en mijn gedrag had ik een hand in de situatie. Het zorgde er ook voor dat ik foute types aantrekkelijk vond (en zij mij), en dat ik de good guysniet zag staan. Door allereerst naar mezelf te kijken kon ik dit patroon doorbreken en lukte het me om de moeilijke man zonder pijn en moeite gedag te zeggen.

En dat kun jij ook. Het begint bij jezelf (cliché, cliché). Ik daag je uit om eens echt kritisch te kijken hoe het bij jou zit. Wat zijn jouw patronen? Met welke gradatie ‘foute man’ heb je te maken? Wat tolereer je van jezelf en van hem dat een fijn liefdesleven voor jou in de weg staat?

To be continued…

Pfew, het is best een lang artikel geworden. En er is nog zoveel te vertellen over dit interessante onderwerp! Wil je er meer over weten? Ik organiseer op 29 augustus een webinar, speciaal gericht op dit onderwerp, en jij bent van harte welkom. Hieronder meer informatie.

Op donderdag 29 augustus (19:00 – 20:30) organiseer ik namelijk het webinar: Zo Date & Deal Je met ‘de Moeilijke Man’!

Komt die datum niet uit voor jou? Geen probleem, je kunt het webinar ook op een later moment terugkijken.

Wat kun je verwachten?

  • Ik bespreek ‘de foute man’ en ik geef je de tools om te kunnen beoordelen in hoeverre jouw relatie/date ongezond voor jou is.
  • Ik leer je kijken naar jouw eigen gedrag en patronen die ervoor zorgen dat je steeds in dit soort situaties terechtkomt.
  • Ik vertel je over de achterliggende psychologische redenen van het gedrag van aantrekken/afstoten. Ik geef je de nodige basiskennis over hechtingsstijlen, zodat je je eigen hechtingsstijl en die van hem kunt ontdekken.
  • Ik vertel je wat je beter niet kunt doen op het moment dat je voelt dat hij wat meer afstand neemt. En natuurlijk vertel ik je ook wat je juist wel kunt doen om de situatie mogelijk weer om te draaien, of om zelf de knoop door te hakken en ermee te stoppen.
  • Ik leer je hoe je meer vanuit jezelf en je eigen behoefte kunt handelen, zodat je minder snel gekwetst wordt en toxicsituaties eerder kunt herkennen en afkappen.
  • Het meest waardevol wat mij betreft: ik vertel je hoe je door de focus op jezelf te houden meer regie krijgt over je eigen emoties en gedrag in dit soort situaties. Dan word je niet steeds heen en weer geslingerd door emoties en bepaalt zijn gedrag niet hoe je je voelt.

Voor € 16,50 doe je mee aan dit webinar. Het is absoluut geen verkooppraatje,zoals de meeste gratis webinars. Het is echt een online workshop. Je krijgt ook alle gelegenheid om vooraf, tijdens of na het webinar vragen te stellen.

Via de volgende link kun je een ticket kopen: https://meetcute.webinargeek.com/zo-date-deal-je-met-de-moeilijke-man-bye-bye-mixed-signals-en-niet-weten-waar-je-aan-toe-bent.

Indien je op 29 augustus (19:00 – 20:30) niet kunt, kun je toch  meedoen. Je ontvangt namelijk automatisch een replay link, waarmee je het webinar nog 5 weken na de uitzenddatum kunt terugkijken.